5.2 C
București
joi, 14 noiembrie 2024 - 18:08
No menu items!

Medici și roboți care salvează împreună vieți

spot_img

„Deși în pandemie ne făcuserăm eroi din ei, în ultimul timp, prin cazul Pantelimon, tocmai umanitatea medicilor a fost pusă la îndoială”, scrie publicația Q Magazine într-un amplu fotoreportaj despre procedurile chirurgicale înalt tehnologizate din Spitalul Clinic Sanador, unde „se face nu doar chirurgie de înaltă performanță, cu roboți medicali de ultimă generație, ci, mai ales, că există oameni care sunt și medici de excepție”. 

Avansurile uriașe realizate în domeniul roboticii în ultimii ani reprezintă o bornă istorică în medicină și mai ales în chirurgie. În România, un exemplu elocvent în acest sens este Spitalul Clinic Sanador, unde experiența de neînlocuit a unor doctori de excepție este completată, acum, de precizia unor echipamente și roboți care îi ajută să salveze vieți. 

„În antecamera întâlnirii cu doctorul Bogdan Marțian am fost convinsă că mă voi lovi de rigiditatea statuii care se ridica cu fiecare performanță ce i-a pavat un parcurs impresionant în medicina românească. L-a condus de la stagiatura în Clinica de Chirurgie Pediatrică de la Spitalul Marie Curie, unde a lucrat cu regretatul profesor Alexandru Pesamosca, la medicina generală, apoi laparoscopică și, mai nou, robotică. Pentru că am descoperit o abordare rațional-empatică, cum avea s-o numească pe parcursul acestei discuții purtate pentru cititorii Q Magazine, am încercat să înțeleg care sunt resorturile umane care se ascund în spatele scutului unui chirurg”, începe fotoreportajul. 

„Existența mea este legată de cea a pacienților. Este firesc să fie așa și la fel simte fiecare doctor, pentru că tratăm oameni. Fiecare pacient al nostru este unic, sarcina noastră fiind să găsim un echilibru între standard, protocoale și suferința de moment a pacientului”, explică medicul.

„Medicina împrumută, astfel, conceptul de personal tailor, încercând de fiecare dată să croiască o situație potrivită pacientului.

Înainte de toate, trebuie să înțelegem care este rostul protocoalelor. Sunt construite pe baza experienței a sute de mii de cazuri, pe baza dovezilor științifice medicale, fiind culese din nenumărate studii enunțate de cei mai de vază. ori cei mai credibili specialiști din fiecare domeniu medical și, prin urmare, însumează maximul nivelului de cunoștințe într-un anumit moment.

Pe lângă faptul că aduc informație și cunoștințe celui care le citește și trebuie să le aplice, protocoalele te conectează la ultimele noutăți dovedite a fi eficace.

Mai există o rațiune pentru care se aplică, fără să fie una medicală: protocoale ne apără în fața justiției și împotriva acuzelor care pot fi absolut nejustificate.
Au și rostul de a dovedi că am făcut bine și corect din punct de vedere medical, atunci când vom fi întrebați. Sunt cazuri în care, oricât de corect ai acționat, totul poate fi contestat.

Pacienții mai și mor, oamenii mai și mor. Viața noastră, la un moment dat, se termină, dar, cu ajutorul medicinei, se poate încheia puțin mai târziu. Putem să amânăm decesul, dar toți murim până la urmă”, continuă acesta. 

Emanuel Stan