4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:55
No menu items!

Medici din patru țări participă la o vaccinare experimentală împotriva SARS-CoV-2

spot_img

Cercetătorii din patru țări vor începe curând un studiu clinic al unei abordări neortodoxe a noului coronavirus, scrie sciencemag.org. Aceștia vor testa dacă un vaccin vechi de un secol împotriva tuberculozei (TB), o boală bacteriană, poate revigora sistemul imunitar, permițându-i să se lupte mai bine cu virusul care provoacă boala COVID-19. Studiile vor fi făcute la medici și asistente, care prezintă un risc mai mare de a se infecta cu boala respiratorie decât populația generală, și la vârstnici, care prezintă un risc mai mare de boli grave dacă se infectează.

O echipă din Olanda va începe prima probă săptămâna aceasta. Aceștia vor recruta 1000 de angajați în opt spitale olandeze care vor primi vaccinul, numit bacil Calmette-Guérin (BCG), sau un placebo.

Urmează apoi aproximativ 4.000 de angajați din spitalele australiene, care vor participa la studiu  începând de săptămâna viitoare, rezultatele fiind așteptate peste șase luni, a spus Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch (MCRI) din Melbourne, care precizează că medicii australieni se alătură celor care participă la studii similare în Olanda, Statele Unite și din alte țări.

BCG conține o tulpină vie și slăbită de Mycobacterium bovis, un văr al lui M. tuberculosis, microbul care provoacă TBC. (Vaccinul poartă numele microbiologilor francezi Albert Calmette și Camille Guérin, care l-au dezvoltat la începutul secolului XX.)

Vaccinul este administrat copiilor în primul an de viață în majoritatea țărilor lumii și este sigur și ieftin – dar departe de a fi perfect: Împiedică aproximativ 60% din cazurile de tuberculoză la copii, în medie, cu mari diferențe între țări.

În general, vaccinurile ridică răspunsuri imune specifice unui agent patogen vizat, cum ar fi anticorpii care se leagă și neutralizează un tip de virus, dar nu și alții. Dar BCG poate crește, de asemenea, capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva agenților patogeni, în afară de bacteriile TB, conform studiilor clinice și observaționale publicate de mai multe decenii de cercetătorii danezi Peter Aaby și Christine Stabell Benn, care trăiesc și lucrează în Guineea-Bissau. Ei au concluzionat că vaccinul previne aproximativ 30% din infecțiile cu orice agent patogen cunoscut, inclusiv viruși, în primul an după ce a fost administrat. Totuși, studiile publicate în acest domeniu au fost criticate pentru metodologia lor. 

Sursa foto: https://www.sciencemag.org/