-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:38
No menu items!

Medici de renume, suspectați de fraude cu fonduri europene. Percheziții DNA la instituții publice și unități sanitare UPDATE

spot_img

Procurori, sprijiniți de jandarmi, au descins luni dimineață, în 20 de locații din București. Pe lista anchetatorilor se regăsesc Ministerul Sănătății, Spitalul Cantacuzino, Maternitatea Polizu, Institutul Clinic Fundeni și Asociația de Neonatologie

Aproximativ 3% dintre doctorii și 5-10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an

  • UPDATE

Personalități ale vietii medicale din România sunt suspectate că au participat la fraudarea fondurilor străine alocate de Banca Mondială şi de Banca Europeană de Investiţii, din 2008 până în 2011, în cadrul unor proiecte de finanţare a unor spitale.

Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că autorităţile din Marea Britanie şi din Olanda face verificări administrative pentru modul în care au fost compromise mai multe lictaţii privind achiziţia unor echipamente (aparatură medicală) şi lucrări de reabilitare a unor spitale din Români printr-un program guvernamental.

Suspiciunile procurorilor DNA se îndreaptă mai ales în direcţia membrilor comisiilor medicale: medici de renume, personalități ale lumii medicale din România.

Autorităţi din Olanda si Marea Britanie sunt primele care au avut suspiciuni şi s-au adresat OLAF, instituţie care a şi sesizat DNA în România pentru deschiderea dosarului penal.

Reprezentanții Direcției Naționale Anticoruție (DNA) au precizat, luni, într-un comunicat de presă, că în dosar a fost începută, momentan, urmărirea penală „in rem” (vizează doar fapte, nu și persoane).

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008-2011, a unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, de către funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe.

În cursul dimineții de 16 iunie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 20 de locaţii situate în municipiul Bucureşti, între care sediile unor instituții publice şi unităţi sanitare. În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF, precum şi de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

Mihaela Chiper