1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:39
No menu items!

Medici, complici la tortură în închisori aparţinând Pentagonului şi CIA

spot_img

cia_prison_0410

Medici și alți profesioniști din domeniul sănătății au fost complici în aplicarea unor rele tratamente în închisorile Pentagonului și ale Agenției Centrale de Informații (CIA), unde erau comise abuzuri, în pofida obligației lor etice, acuză un raport independent publicat luni, conform AFP.

Studiul efectuat pe o perioadă de doi ani, intitulat „Etica abandonată: profesionalism medical și abuzuri asupra deținuților în războiul împotriva terorismului”, reclamă o anchetă a Comisiei de Informații din cadrul Senatului american.

„Ministerul Apărării și CIA le-au cerut în mod abuziv profesioniștilor (lor) din domeniul sănătății să colaboreze la operațiuni de obținere de informații și de securitate în așa fel încât au cauzat suferințe grave deținuților”, subliniază raportul.

Printre aceste practici, studiul, condus de 20 de experți juridici, medici și militari, relevă „conceperea, participarea și aplicarea de torturi și de tratamente inumane și degradante” asupra unor bărbați aflați în detenție în închisori americane din Afganistan, la Guantanamo sau sau în închisori secrete ale CIA.

„În numele securității naționale, militarii au deturnat jurământul lui Hippocrate, iar medicii au fost transformați în agenți de informații”, a denunțat Gerald Thomson, profesor de medicină la Universitatea Columbia.

Contactată de AFP, CIA susține că raportul experților „conține inexactități grave și concluzii eronate”, iar Pentagonul califică concluziile raportului drept ”absurde”.

„Este important să subliniem că CIA nu mai are persoane în detenție, iar președintele Obama a pus capăt programului de detenție și interogatoriu printr-un decret, în 2009”, a precizat directorul de comunicații al CIA, Dean Boyd.

Reacția a fost identică la Pentagon.  Purtătorul de cuvânt, Todd Breasseale a afirmat pentru AFP că „niciunul dintre critici nu a avut acces la deținuții, la rapoartele medicale sau la procedurile” din închisoarea de la Guantanamo.

Breasseale a salutat profesionalismul medicilor, care muncesc „în condiții de mare stress” și care asigură „cele mai bune îngrijiri medicale pe care le-au cunoscut vreodată deținuții”.

C.A.