7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:51
No menu items!

Medicamente anti-cancer, produse mai rapid datorită inteligenței artificiale

spot_img

Un nou medicament care va fi folosit în lupta împotriva cancerului este pe cale să ajungă pe piață în doar jumătate din perioada estimată pentru crearea lui. Și asta, datorită folosirii inteligenței artificiale, folosită în timpul testării medicamentului.  

Potrivit “The Telegraph”, reprezentanții Berg Health, un start-up farmaceutic înființat în anul 2008, au declarat că se așteaptă ca noul lor medicament să fie pus în vânzare în maximum trei ani – ceea ce ar însemna doar 7 ani pentru producerea unui astfel de substanțe față de 14 ani, câte se alocă, în general, unui astfel de proces.  

Celulele sănătoase se hrănesc cu glucoza din organism și mor, într-un proces cunoscut drept “moartea celulelor”, când utilitatea lor se apropie de sfârșit. Dar, în anumite circumstanțe, mitocondriile – acele părți ale celulei care furnizează energia – nu mai funcționează normal și metabolizează acidul lactic în loc de glucoză. Dezactivarea funcției mitocondriilor este încorporată și ea morții celulelor. Celula devine astfel canceroasă și tumorile încep să se dezvolte.

Noul medicament produs de Berg, BPM31510, va reactiva mitocondriile, repornind metabolizarea glucozei, astfel încât organismul va putea trece fără niciun pericol peste problemele celulare.

În procesul de dezvoltare și producție a medicamenului echipa Berg Health a folosit o formă specializată de inteligență artificială pentru a compara probe prelevate de la pacienți cu tulpini mai agresive de cancer – inclusiv pancreatic, al vezicii urinare și al creierului – cu cele prelevate de la persoane sănătoase. Tehnologia a subliniat nepotrivirile dintre profilurile biologice, selectându-le pe acelea care răspund cel mai bine la medicamente.  

„Ne uităm la 14 miliarde de date într-o singură mostră de țesut. Omenește, nu putem procesa așa ceva. Pentru asta avem nevoie de capabilitățile unui supercomputer”, a declarat Niven Narain, medic oncolog și co-fondator al Berg.

Potrivit lui Narain, cercetătorii de la Berg au introdus toate datele, matematic, într-o platformă analitică, astfel încât acestea au fost împărțite în categorii: populație sănătoasă, femei, bărbați, persoane predispuse la îmbolnăvire etc. “Platforma este capabilă să înmagazineze toate aceste date și să le integreze, astfel încât putem observa foarte simplu categoriile în cazul cărora lucrurile merg prost și putem dezvolta medicamente în baza informațiilor care ne sunt oferite”, a conchis medicul.