-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:48
No menu items!

Medicament principal anti-COVID, folosit în România, nerecomandat de OMS

spot_img

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă folosirea Remdesivirului, medicamentul produs de Gilead, nu este recomandat pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19, indiferent de cât de bolnavi sunt, deoarece nu există dovezi că îmbunătăţeşte supravieţuirea sau reduce nevoia de ventilaţie.

Recomandarea a fost publicată vineri în jurnalul britanic medical BMJ. „Grupul de cercetare a constatat lipsa dovezilor că Remdesivir are rezultatele care să conteze pentru pacienţi, cum ar fi reducerea: mortalităţii, nevoia de ventilaţie mecanică, timpul până la îmbunătăţirea clinică şi altele”, a spus ghidul, conform Mediafax.

Recomandarea este un alt obstacol pentru medicament, care a atras atenţia la nivel mondial ca tratament potenţial eficient pentru Covid-19 în vară, după ce studiile preliminare erau promiţătoare.
 

La sfârşitul lunii octombrie, Gilead şi-a redus prognoza veniturilor din 2020, invocând o cerere mai mică decât cea aşteptată şi dificultăţi în prezicerea vânzărilor de Remdesivir.

Antiviralul este unul dintre singurele două medicamente autorizate în prezent pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19 din întreaga lume, dar un mare studiu condus de OMS, cunoscut sub numele de Solidarity Trial, a arătat luna trecută că a avut un efect redus sau deloc asupra mortalităţii sau asupra duratei spitalizării pentru pacienţii cu Covid-19.

Medicamentul a fost unul dintre cele utilizate pentru tratarea infecţiei cu nooul coronavirus a preşedintelui american Donald Trump. Este autorizat sau aprobat pentru utilizare ca tratament Covid-19 în mai mult de 50 de ţări, inclusiv în România.

Gilead a pus la îndoială rezultatele studiilor OMS.

„Veklury este recunoscut ca un standard de îngrijire pentru tratamentul pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19 în liniile directoare de la numeroase organizaţii naţionale credibile”, au precizat reprezentanţii Gilead într-o declaraţie, referindu-se la numele de marcă al medicamentului, relatează Reuters.

„Suntem dezamăgiţi că orientările OMS par să ignore aceste dovezi într-un momentul în care cazurile cresc dramatic în întreaga lume şi medicii se bazează pe Veklury ca primul şi singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienţii cu Covid-19”, a adăugat compania.

Grupul OMS, Guideline Development Group, a precizat că recomandarea sa se bazează pe o analiză a dovezilor, care a inclus date din patru studii internaţionale care au implicat peste 7.000 de pacienţi spitalizaţi cu Covid-19.

După examinarea dovezilor, s-a concluzionat că Remdesivirul, care trebuie administrat intravenos şi, prin urmare, este costisitor şi complex de administrat, nu are niciun efect semnificativ asupra ratelor de deces sau a altor rezultate importante pentru pacienţi.

Ultimele sfaturi ale OMS vin după ce unul dintre organismele de top din lume care reprezintă medicii de terapie intensivă a anunțat că antiviralul nu ar trebui utilizat pentru pacienţii cu Covid-19 din secţiile de ATI.

Recomandarea OMS, care nu este obligatorie, face parte din ghiduri, proiectate pentru a oferi îndrumări medicilor pentru a-i ajuta să ia decizii clinice cu privire la pacienţii aflaţi în situaţii aflate în mişcare, cum ar fi pandemia Covid-19. Orientările pot fi actualizate şi revizuite pe măsură ce apar noi dovezi şi informaţii.

Uniunea Europeană a comandat peste 500.000 de doze în valoare de 1 miliard de euro luna trecută.