-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:19
No menu items!

Medic epidemiolog: Nu ştim situaţia reală a infecţiilor nosocomiale. Suntem obişnuiţi să ascundem problemele sub preş

spot_img

Nu se cunosc cifrele reale legate de infecţiile asociate asistenţei medicale, pentru că ele nu sunt raportate în totalitate. O spune dr. Alexandru Coman, epidemiolog la Institutul Inimii Cluj – Napoca şi vicepreşedintele Asociaţiei pentru Prevenţia şi Controlul Infecţiilor.

 „Problema este că nu ştim situaţia din România, adică nu ştim situaţia reală a infecţiilor asociate asistenţei medicale. În opinia mea de medic epidemiolog, situaţia vine din trecut, suntem obişnuiţi să ne facem planul cincinal în 3 ani şi jumătate şi suntem obişnuiţi să nu recunoaştem problemele, să le ascundem sub preş şi să le minimizăm. La noi totul e perfect, în altă parte lucrurile se pot întâmpla rău, dar la noi lucrurile merg bine.

În momentul de faţă nu mai există bariere legale sau obiective referitoare la sau legate de raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, nosocomiale”, a spus medicul într-un interviu pentru News.ro.

Medicul Alexandru Coman spune că traduce cu ajutorul unor colegi din ţară şi din străinătate cu care a stabilit legături ghiduri care previn anumite infecţii importante ce pot apărea mai ales în cazul celor cu patologie şi spitalizări multiple, printre care şi pneumonia de ventilator şi cea de cateter venos.

„O mare parte din activitatea de epidemiolog de spital nu am învăţat-o din păcate nici în facultate, nici în rezidenţiat şi vine din experienţa vizitând, colaborând cu spitale din străinătate, o parte din rezidenţiat l-am făcut în Statele Unite. Am reuşit să stabilim legături cu asociaţii similare din alte ţări, în special din Marea Britanie, unde am descoperit că de fapt noi ne confruntăm cu probleme pe care ei le-au văzut poate în urmă cu 10-15-20 de ani”, a  precizat medicul epidemiolog.

Medicul susține că diminuarea infecţiilor intraspitaliceşti – refacerea sau construirea de la 0 a spitalelor sunt esenţiale în controlul infecţiilor nosocomiale. Există proiecte în acest sens însă deocamdată doar pe hârtie, urmând a se concretiza în viitor. Regulile pe care trebuie să le respecte pacienţii la internarea în unităţile sanitare sunt şi ele foarte importante în prevenirea acestui tip de infecţii, subliniază medicul.

„Există acţiuni concrete venite din partea Ministerului Sănătăţii, acestea sunt bine venite, era mai bine dacă le aveam acum 20 de ani, dar este bine şi acum.

Mă refer la programe de finanţare care sunt în desfăşurare acum, au demarat recent, legate de construcţia de spitale cu finanţare din PNRR, sau refacerea unor spitale”, a afirmat medicul.

El mai atrage atenția că internarea în spital nu trebuie prelungită sub nicio formă pentru că asta înseamnă riscuri suplimentare de îmbolnăvire sau transmitere a unor infecţii. Înţelegerea faptului că nu pot intra în spital mulţi aparţinători pentru un pacient internat pe Secţia de terapie intensivă, de exemplu, este importantă. Saloanele din spitalele noastre nu sunt mari, iar supraaglomerarea lor poate duce la complicaţii suplimentare pentru cei internaţi.

„Eu spun că este important confortul psihic al pacientului, permitem vizitarea pacienţilor 15 minute, un singur membru al familiei. De ce? Pentru că saloanele din spitalele din România nu sunt atât de mari încât să pot aglomera ca într-un autobuz 3, 4, 5 aparţinători la un singur pacient şi la celălalt pacient să mai vină 3, 4, 5 aparţinători, deja lucrurile se complică şi după aceea ne trezim cu viroze respiratorii, ne trezim cu alte boli, alte complicaţii”, a mai explicat medicul Alexandru Coman, potrivit sursei citate.

                                                                                                                   Adina Silav