Profesorul universitar Simona Ruță, șefa disciplinei de Virusologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a declarat, la Digi24, că este improbabil ca noua variantă a coronavirusului, Omicron, descoperită în Africa de Sud, să ocolească total protecția oferită de vaccinurile anti-coronavirus.
„Mă îndoiesc că este posibil să se anuleze complet eficacitatea vaccinurilor. E adevărat că această variantă are o serie de mutații care produc îngrijorare din punct de vedere al capacității de evadare de sub recunoașterea sistemului imun. Este posibil să fie mai prost neutralizată și de imunitatea de după infecție, și de imunitatea de după vaccinare, dar chiar dacă acest lucru se va întâmpla, există un răspuns imun celular care este activ și este puțin afectat de toate mutațiile care sunt prezente în variante”, a declarat Ruță.
În opinia medicului, este încă devreme pentru a spune dacă mutația Omicron are efecte mai grave decât varianta Delta.
„Nu avem de unde să știm. În două saptămâni, să zicem, o să vedem dacă apar cazuri spitalizate, mai grave, cu această variantă. Deocamdată, cazurile care au fost identificate sunt, în mare parte, cu simptomatologie blândă, și cazurile la persoane nevaccinate, și cazurile la persoane vaccinate. Multe dintre acestea din urmă au fost asimptomatice”, a precizat Simona Ruță.
„Ce este frapant la această variantă Omicron este divergența față de celelalte tulpini pe care le-am văzut până acum. Este o variantă care a făcut un salt genomic extraordinar de mare și așa ceva nu se poate întâmpla dintr-odată”, a adăugat specialistul.
„Se poate să fi fost o variantă care să fi circulat într-o țară care nu face suficient de multă secvențiere genomică, o țară din Africa – nu Africa de Sud, pentru că acolo există multă secvențiere genomică, dar altă țară din Africa – în care varianta să fi circulat „sub radar”, cum se spune, un timp îndelungat, până când să fi ajuns la nivelul acesta de mutații”, a explicat profesorul universitar.
R. Dan