7.1 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024 - 20:41
No menu items!

Materiale folosite la fabricarea bombelor, produse în România au ajuns la gruparea Stat Islamic

spot_img

Companii din 20 de state, inclusiv din România, au vândut materiale care au ajuns să fie folosite de terorişii din organizaţia Stat Islamic pentru fabircarea dispozitivelor explozive artizanale. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Conflict Armament Research și finanțat de Uniunea Europeană.

Elaborarea cercetării a durat mai bine de un an și jumătate, perioadă în care experții organizației nonguvernamentale au analizat sute de componente ale bombelor artizanale folosite în timpul luptelor de lânga Rabia, Kirkuk, Mosul, Tikrit și Kobane, fiind ajutați de autoritățile irakiene, dar și de luptătorii kurzi din Siria și Irak.

Studiul arată că 51 de companii din țări precum SUA, Rusia, China, Brazilia, Turcia, Olanda, Elveția, Austria, Republica Cehă și România au produs, au vândut ori au importat componente folosite de Statul Islamic pentru a construi dispozitive explozive improvizate. În prezent, acestea sunt produse la o „scară cvasi-industrială” de către jihadiști care utilizează materiale ieftine și ușor de procurat, cum ar fi îngrășăminte chimice și telefoane mobile.

„Majoritatea componentelor sunt bunuri comerciale care nu au nevoie de licențe de export guvernamentale și nu sunt verificate și reglementate cu la fel de multă atenție precum vânzările de armament”, arată autorii studiului. Potrivit acestora, respectivele componente sunt vândute legal de producătorii lor unor intermediari care la randul lor le vând mai departe unor firme mici sau chiar persoanelor fizice, iar de aici ajung în posesia Statului Islamic.

Pe lista companiilor implicate fără voia lor în lanțul furnizorilor de componente apare și Alba Aluminiu din Zlatna, județul Alba, care este înscrisă ca producător de materiale chimice folosite la realizarea de dispozitive explozive. Compania, o fostă întreprindere de stat privatizată în 1999, produce pastă și pulberi de aluminiu. Aceste materiale, folosite în general în industria metalurgică, pot fi însă folosite și ca stabilizator pentru explozibili, în combinație cu îngrășămintele chimice.

Prezența firmei românești pe această listă nu înseamnă că Stat Islamic ar cumpara direct din România. Potrivit studiului, materialele au fost achiziționate de intermediari din Turcia. Astfel, în Tikrit, experții au descoperit, în aprilie anul trecut, un container cu pastă de aluminiu produsă în România și exportată în Turcia în 2014. Containerul se afla într-un depozit al islamiștilor, capturat de forțele guvernamentale irakiene în cursul celei de-a doua bătălii pentru Tikrit.

aluminiu_zlatna_tikrit

Alba Aluminiu a răspuns solicitării transmise de reprezentanții Conflict Armament Research, precizând că, pe 10 octombrie 2014, a trimis 792 de containere metalice cu pasă de aluminiu în Turcia – în total, peste 22 de tone. Potrivit documentului de export atașat raportului realizat de ONG, este vorba de „pastă de aluminiu pentru industria lacurilor și vopselelor”. Containerele au fost preluate și depozitate de compania logistică 3D Lojistik pentru cumpărătorul final, Marikem. Marikem a declarat că nu export în Siria sau Irak, singura țară în care vinde fiind Azerbaidjan. 3D Lojistik nu a răspuns, însă, pâna acum întrebărilor experților Conflict Armament Research.

Fabrica din Alba se află într-o companie selectă pe lista realizată de experți, printre producătorii preferați de Stat Islamic numărându-se Nokia, Al Safi Danone și NEC.

Astfel, printre cele mai comune componente descoperite de experți se numără telefoanele Nokia (produse și sub denumirea Microsoft Mobile) 105 RM-908, utilizate de islamiști pentru producerea de detonatoare. Unele dintre aceste telefoane sunt aduse din Irak, fiind importate de o companie din Bagdad, iar altele vin printr-un intermediar din Emiratele Arabe Unite.

Pe listă a ajuns, tot involuntar, și Al Safi Danone, din Irak. Compania a importat peroxid de hidrogen pentru sterilizarea ambalajelor, însă acesta a ajuns ulterior în posesia jihadiștilor care utilizează substanța la producerea de explozibili.

R.D.