-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:47
No menu items!

Măsuri urgente pentru protejarea populației. Zeci de furnizori au sistat gazele după plafonarea prețurilor

spot_img

Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) vrea să modifice legislaţia, astfel încât marii furnizori să fie obligaţi să livreze gaze consumatorilor în regim de ultimă instanţă, a anunțat, miercuri, Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul ANRE.

Potrivit acestuia, în ultimele două săptămâni, 31.000 de consumatori de gaze au trecut în regim de ultimă instanţă, după ce furnizorii lor au renunţat să le mai furnizeze gaze.

„În acest context, ieri am pus în dezbatere publică un document care modifică regulile privind furnizarea de ultimă instanţă şi am impus o serie de condiţii, practic am mărit numărul furnizorilor de ultimă instanţă de la trei la cinci, iar cei cinci să aibă o cotă de piaţă de minimum 70%, menţinerea preţului timp de un an, nemodificarea preţului timp de trei luni şi alte condiţii. Până acum, participarea la piaţa de ultimă instanţă a furnizorilor a fost pe bază de voluntariat, dar în aceste condiţii vom folosi impunerea”, a spus Dumbrăveanu, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

El a explicat că ANRE are dreptul de a impune obligaţii de serviciu public, atât prin directivele europene, cât şi prin lege, pentru a nu fi periclitată alimentarea consumatorilor.

Întrebat dacă ia în calcul eventuale procese pe care le vor intenta furnizorii la adresa autorităţii de reglementare, întrucât, iniţial, participarea la această piaţă a fost voluntară şi acum devine obligatorie, Dumbrăveanu a răspuns: „Nu au motiv să ne dea în judecată, pentru că noi avem dreptul să facem asta, noi suntem relaxaţi din acest punct de vedere. Nu le îngrădim costurile, veniturile, nu impunem niciun fel de limită de preţ”.

Engie România a notificat, la sfârșitul lunii trecute, ANRE cu privire la renunţarea la statutul de furnizor de ultimă instanţă, începând cu data de 15 decembrie 2021.

Potrivit companiei, decizia de renunţare a fost luată având în vedere evoluţia fără precedent a preţurilor la gazele naturale şi contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienţilor acestor furnizori şi de a asigura pentru aceştia cantităţile necesare de gaze. Și asta după ce în decurs de doar două săptămâni, Engie România a preluat aproximativ 20.000 de clienţi din portofoliul a trei furnizori, care au renunţat la licenţa de furnizare de gaze naturale.

                                                                                                                    Adina Silav