Premierul Nicolae Ciucă anunţă că în şedinţa de Guvern de luni va fi dezbătut un proiect de ordonanţă de urgenţă în baza căruia 1,25 de miliarde de euro din fonduri europene vor fi utilizate pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor. Tot luni, Guvernul împarte primăriilor peste 924 de milioane de lei din Fondul de rezervă, potrivit unei Hotărâri de Guvern aflată pe agenda ședinței.
„În agenda de astăzi avem un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sprijinim creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Este o măsură pe care o considerăm ca fiind complementară la deciziile pe care le-am luat deja în acest sens şi care este foarte bine venită în actualul context, în care căutăm să adoptăm măsuri cât mai aplicate pentru creşterea eficienţei energetice şi, desigur, economisirea energiei. Prin ordonanţa de astăzi asigurăm finanţarea acestor proiecte în procent de 90% din fonduri nerambursabile, fonduri europene. Din cele 10 procente rămase, 7% vor fi acoperite din bugetele locale, iar procentul de maxim 3% va fi acoperit de către asociaţiile de proprietari”, a spus Nicolae Ciucă.
El a menţionat că este vorba despre o măsură prevăzută în Politica de coeziune pentru perioada 2021-2023, măsură care are alocată o sumă de 1,25 miliarde euro.
Tot astăzi, Guvernul Ciucă împarte primăriilor peste 924 de milioane de lei din Fondul de rezervă, bani obținuți din colectarea TVA, potrivit unei Hotărâri de Guvern aflată pe agenda ședinței.
Banii vor fi folosiți pentru cheltuieli curente și de capital – adică finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate, etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, asigurarea cu energie termică, corecții financiare, cheltuieli de capital cât şi alte cheltuieli neprevăzute.
Premierul Nicolae Ciucă a mai anunţat, luni, în şedinţa de Guvern, că astăzi se deschid apelurile pentru dotarea sălilor de clasă şi a laboratoarelor şcolare.
Premierul a arătat că este ”o măsură care va aduce un beneficiu în ceea ce priveşte implementarea proiectului naţional România educată, un proiect pe care l-au discutat şi cu reprezentanţii sindicatelor din Ministerul Educaţiei, foarte mult aşteptat”.
”Pentru prima dată în istoria educaţiei, alocăm peste un miliard de euro, valoare eligibilă, din PNRR, fără TVA, pentru dotarea unităţilor de învăîţământ preuniversitar, pentru implementarea proiectelor din proiectul România Educată”, a spus și ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Ea a precizat că, în mod concret, apelul de proiecte vizează trei tipuri de investiţii: digitalizarea mediilor de învăţare, unde vor echipa tehnologic 3.600 de şcoli, 5.200 de laboratoare de informatică şi 909 laboratoare informatice din şcolile de educaţie şi formare profesională.
Adina Silav