După incidentele violente petrecute de Paște în mai multe zone din țară, Ministerul Afacerilor Interne și-a scos în teren forțe de ordine suplimentare în zonele rău famate. După Hunedoara, Săcele Țăndărei și Rahova, noi incidente violente s-au desfășurat, luni seara, în Buftea, dar și la Codlea.
UPDATE ora 8.10 – Violențe extreme au avut loc, luni seara, în cartierul de romi, Mălin, din Codlea, județul Brașov, scrie brasovstiri.ro. Potrivit IPJ Brașov, în timpul confruntării, șase persoane au fost rănite. Printre răniți se numără și doi polițiști locali, un jandarm și un polițist de la Poliția Națională. Doi dintre romii implicați în scandal au fost transportați la Spitalul Județean Brașov. Publicația brașoveană relatează că unul dintre romi ar fi fost lovit cu toporul în cap.
UPDATE 8.00 – Mai mulți locuitori din satul Bărbulești (Ialomița), localitatea aflată în topul infracționalității din țară, i-au agresat verbal luni seară pe polițiștii care urmăreau un bărbat prins băut la volan, potrivit unui comunicat al Inspectoratului Județean Ialomița. Suspectul s-a ascuns într-o casă din Bărbulești, de unde a fost reținut de oamenii legii, dar localnicii au vrut să îi sară în ajutor și i-au agresat verbal pe polițiști, după cum arată imaginile postate de Sindicatul Europol.
Două elicoptere ale Inspectoratului Gerneral de Aviație (din cadrul MAI) au survolat mai multe zone considerate de mare risc, din București, Ilfov, Ialomița, Prahova, Argeș, Teleorman, Giurgiu și Călărași. Când s-a întunecat, elicopeterele au survolat cu reflectoare peste Rahova dar și peste alte zone din București.
„Începând cu ora 17.00, la nivel național, vor acționa suplimentar fata de dispozitivul curent, 154 de grupe (constituite din 4-10 membri), efective din cadrul : Serviciului pentru Intervenții și Actiuni Speciale al Politiei Romane – 4 grupe; Serviciilor pentru Acțiuni Speciale ale fiecărui județ, cu câte 2 grupe; Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, cu 18 grupe; Direcției Generale de Jandarmi a Municpiului București, cu 12 grupe; celor 8 Grupări Mobile de Jandarmi, cu câte 4 grupe”, se arată în comunicatul transmis de MAI.
Jurnalistul și sociologul Gelu Duminică, a explicat, într-o intervenție, la DIGI 24, care este motivul pentru care astfe de evenimente violente constituie o normalitate.
„Comunitățile în care am avut probleme în ultimele zile, Mimiu din Ploiești, Strachina în Țăndărei, Micro 9 din Hunedoara, toate sunt ceea ce se numesc ghetouri. Din păcate, toți indicatorii de sărăcie sunt la ei acasă. Și de foarte multe ori instituția statului consideră zona aia ca și cum nu există pe hartă (…) Oamenii ăia de acolo sunt învățați să fie șmecheri, că tupeul ține loc de orice și că prin tupeu își câștigă respectul. Forța pumnului este mult mai importantă decât «dialogul intracomunitar coerent bazat pe valori comune», pentru că oamenii ăia au fost la marginea comunităților dintotdeauna și aici nu vorbim de etnie.”, a explicat Duminică.
El a dat exemplu comunitatea de la Țăndărei, unde, înainte de carantină, localnicii „se băteau pe burtă cu polițiștii. Cine avea tupeu să le zică ceva șmecherilor de la Țăndărei? Reușiseră să învingă statul, au transformat un AK47 în armă de vânătoare, pentru care aveau și permis de port-armă. Vă dați seama ce corupție endemică e acolo, câtă protecție au avut ăia?”, întrebându-se cărui polițist local nu-i era teamă să reacționeze când îl vedea pe șmecherul care nu stă în carantină că stă la masă cu primarul, bătându-se pe burtă?
Gelu Duminică a mai spus că într-un document al Partidului Comunist Român din 1977 erau menționate aceste ghetouri cu probleme: „Toate comunitățile în care avem probleme azi erau menționate în documentul ăla! Nimic nu s-a întâmplat în 50 de ani, pentru că sunt tot fără drumuri, fără apă, fără școală de calitate, fără, fără, fără! Cum ați fi vrut să se schimbe oamenii ăia?”.
Sursa foto: www.digi24.ro