1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 1:31
No menu items!

Măsuri de austeritate, dar nu și pentru cei care ar trebui să colecteze bani de la privat: Salarii mărite peste noapte pentru angajații de la ANAF

spot_img

Angajații Ministerului Finanțelor și a instituțiilor din subordine, precum ANAF sau Vama vor avea salariile mărite, potrivit unei Ordonanțe de urgență publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial în sistemul finanțelor publice.

Un ordin pe care trebuie să-l emită ministrul Finanțelor va stabili cu cât vor crește salariile.

În nota de fundamentare a documentului, inițiatorii explică faptul că se vor strânge bani mai mulți la buget dacă nu vor mai fi inechități salariale între angajații Finanțelor: “Eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial la nivelul instituțiilor publice cu rol de organ fiscal central creează premisele eficientizării activității de reglementare a legislației fiscale, de colectare a veniturilor fiscale, monitorizarea conformității fiscale și administrare a creanţelor fiscale, activități de o importanță crucială într-o societate, prin care se asigură funcționarea eficientă şi stabilitatea statului, precum și menținerea echilibrului macroeconomic și bugetar.”

Mai mult, ministerul Finanțelor va avea și o structură de specialitate pentru monitorizarea indicatorilor rezultați din execuția bugetară, precum și a altor date și informații, conform unui proiect al instituției.

Prima dată va fi un proiect pilot pe o perioadă de 3 ani pentru domeniile educație, sănătate, asistență și protecție socială precum și pentru autoritățile și instituțiile de subordonare locală.

Monitorizarea indicatorilor rezultați din execuția bugetară și alte date și informații gestionate de Ministerul Finanțelor la ordonatorii de credite se va realiza începând cu data de 1 iulie 2024.

Structura nou înființată, ori de câte ori constată depășiri cu peste 20% față de costul mediu al achizițiilor de produse/servicii/echipamente și/sau execuție de lucrări sau costul mediu al cheltuielilor curente și de capital aferente unor instituții publice similare, după caz, sesizează structura de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor.

Aceasta va emite anual Rapoarte privind Monitorizarea Indicatorilor de Performanță pe care le va prezinta Guvernului României pentru analiză și aprobare.

Dacă reprezentantul legal al entității verificate refuză să pună la dispoziția personalului structurii de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor și a structurilor teritoriale de inspecție economico-financiară din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală documentele solicitate cu ocazia controlului va fi sancționat cu amendă contravențională de la 500 lei la 2.000 lei.

                                                                                                                  Adina Silav