Românii care vor să caseze un autovehicul mai vechi de opt ani şi să achiziţioneze unul electric vor beneficia de tichete de casare în valoare de 6.500 de lei, de un tichet de 20.000 de lei şi de eco-bonusuri, ajungând la aproximativ 6.000 de euro. Anunțul a fost făcut miercuri, la finalul ședinței de guvern, de ministrul mediului, Cristina Pașca Palmer.
Ministrul mediului a anuțat lansarea programului Rabla 2016 cu o variantă destinată maşinilor electrice, intitulată Rabla Plus.
„Cele două direcţii pot fi accesate separat sau combinat. Pentru situaţia în care un om vrea să-şi caseze maşina veche, poluantă, acesta poate accesa componenta clasică a programului, care anul acesta va beneficia de un suport financiar de 145 de milioane de lei. Programul Rabla clasic 2016 este aproape neschimbat faţă de anii trecuţi, respectiv, rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un ecobonus de 750 de lei pentru cei care decid să caseze o maşină care generează o cantitată de emisii de dioxid de carbon mai mică de 100 de grame/kilometru şi un bonus de 1.500 de lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu un sistem de propulsie hibrid”, a explicat Cristina Pașca Palmer.
Ministrul mediului a precizat că, în cazul în care sunt respectate ambele criterii, un cetăţean beneficiază de ambele eco-bonusuri, iar prețul maşinii noi va scădea cu aproximativ 9.000 de lei, bani decontaţi din bugetul de mediu.
Cristina Pașca Palmer a adăugat că persoana care achiziţionează o maşină electrică poate beneficia de două tichete: unul de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui automobil hibrid şi un tichet de 20.000 de lei pentru achiziţionarea unei maşini electrice, situaţie în care nu mai există obligativitatea de casarea a unui autovehicul vechi.
„În cazul în care cineva deţine o maşină veche pe care vrea s-o caseze şi doreşte să achiziţioneze un autoturism sută la sută electric, de exemplu, va beneficia de un sprijin financiar total de aproape 6.000 de euro, asta pentru că poate beneficia concomitent atât de prima de casare de 6.500 de lei, de partea de eco-bonusuri, precum şi de tichetul de 20.000 de lei”, a explicat ministrul.
Potrivit Cristinei Pașca Palmer, programul Rabla Plus are alocat 75 de milioane de lei, iar alocarea totală pentru cele două variante este de 220 de milioane de lei.
În paralel, Executivul vrea să stimuleze dezvoltarea infrastructurii electrice pentru alimentarea autovehiculelor hibrit şi electrice.
„În aceste zile, colegii mei lucrează la ghidul de finanţare pentru că fiind o linie nouă practic suntem în consultare şi cu industria(…). După ce această perioadă se încheie, va urma validarea producătorilor în program şi sper ca în prima jumătate a lunii mai să putem să deschidem linia de finanţare pentru toţi cei interesaţi”, a completat ministrul mediului.
Guvernul consideră că prin aplicarea acestor măsuri se vor casa aproximativ 20.000 de autovehicule poluante, ceea ce va conduce la scăderea poluării.
R.D.