4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:09
No menu items!

Masca e obligatorie, dar ordinul de ministru nu este în vigoare. Haosul legislativ din starea de alertă

spot_img

Purtarea măștii de protecție este, dincolo de o măsură necesară și potrivită pentru limitarea răspândirii coronaviruslui, o obligativitate instituită de autorități. Dar, pe lângă lipsa unor sancțiuni clare pentru cei care nu poartă măștile chirurgicale, există o contradicție legislativă generată de mai multe acte normative emise fie de Guvern, fie de Parlament, în ultima săptămână. În plus ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului de interne care prevede purtarea măștii, deși elaborat, nu a fost publicat în Monitorul Oficial la ora redactării acestei știri.

Obligativitatea purtării măștii și măsurarea temperaturii corporale sunt două măsuri prevăzute atât în Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cât şi în Hotărârea de Guvern 394/2020 privind declararea stării de alertă. În ambele locuri se vorbeşte însă despre un ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, însă, după cu au descoperit jurnaliștii de la stiripesurse.ro, acesta, deși a fost emis, nu a fost publicat în Monitorul Oficial, obligatoriu pentru a produce efecte.

Legea 55/2020 prevede la articolul 13:

Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui:

  1. a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;
  2. b) obligativitatea organizării activității instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori. Pentru personalul propriu triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii.

Articolul 1, punctul 1 al Anexei 2 şi articolul 9, punctul 3 din Anexa 3 a HG 394/2020 se referă la purtarea obligatorie a măştii de protecţie, respectiv la măsurarea temperaturii, însă ambele articole conţin precizarea că măsurile se iau „în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020„.

Ordinul comun al miniştrilor Tătaru şi Vela există în acest moment, dar nu a fost publicat în Monitorul Oficial, pentru a produce efecte juridice. Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, 20 mai, Nelu Tătaru a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă.

Şi pentru ca haosul să fie complet, Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 conţine, chiar la articolul 1 (articol de care s-ar putea prevala autorităţile), o contradicţie majoră, o veritabilă gafă de tehnică legislativă, scrie stiripesurse.ro.

Potrivit alineatului (3), „Actele emise în temeiul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24/2020 (prin care s-a declarat starea de urgenţă înaintea intrării în vigoare a Legii 55/2020, n.r.rămân aplicabile, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei hotărâri, în ceea ce privește măsurile propuse, până la adoptarea actelor în temeiul Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.”

Alineatul (3) este însă contrazis de alineatul (2): „La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri încetează aplicabilitatea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24/2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

Actele emise în temeiul HCNSU nr. 24/2020, fiind acte subsecvente Hotărârii însăşi, sunt abrogate la momentul abrogării Hotărârii. Contrar alin. (3) din HG 394, aceste acte nu pot produce efecte în lipsa Hotărârii în temeiul căreia au fost emise. Astfel, până la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului anunţat încă de miercuri de ministrul Sănătăţii, purtarea măştilor şi măsurarea temperaturii nu sunt obligatorii. Prin urmare, nici sancţiuni pentru nerespectarea acestor măsuri nu pot fi aplicate.