3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:34
No menu items!

MASACRUL COLECTIV. Noi ajutoare de urgență pentru răniți, dar și pentru familiile tinerilor morți

spot_img

Guvernul a aprobat, miercuri, o serie de măsuri pentru sprijinirea răniților în incendiul din Clubul Colectiv. Astfel, ajutorul financiar se va extinde și pentru răniții tratați în regim ambulatoriu și pentru însoțitorii acestora.

Guvernul a aprobat o hotărâre legată de acordarea unor ajutoare de urgență în cazul persoanelor rănite în tragicul eveniment din 30 octombrie 2015. A fost nevoie de această nouă hotărâre de guvern pentru a clarifica ajutoarele pentru persoanele aflate în tratamentul ambulatoriu și pentru însoțitorii lor. Prin această HG se aprobă acordarea unor ajutoare de urgență suplimentare față de cele reglementate prin HG 925 din 2015 care a început să pună bazele acestor ajutoare„, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu, după ședința de Guvernului.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, acordarea ajutorului financiar însoțitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât și pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu.

„De asemenea, a fost extinsă modalitatea de sprijin, astfel încât de acest ajutor să beneficieze și însoțitorii răniților aflați la tratament în țară, în localitatea de domiciliu. Aceștia vor putea beneficia de 50 lei pe zi pentru întreaga perioadă de tratament în ambulatoriu. Aceste măsuri se adaugă celor deja stabilite prin HG 925/2015, respectiv: un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi) pe perioada spitalizării și 1.500 de euro pentru transport, un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din București va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării”, precizează reprezentanții Executivului.

Potrivit actului normativ adoptat, ajutoarele suplimentare se acordă pentru o perioadă de până la 180 de zile, indiferent dacă tratamentul în regim ambulatoriu se efectuează în țară sau în străinătate în statele membre UE, ale Spațiului Economic European sau în alte țări, dar nu mai târziu de împlinirea termenului de șase luni de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.

Această perioadă de până la 180 de zile este suplimentară față de perioada de spitalizare.

Ajutoarele suplimentare se acordă în baza unei cereri depuse la agenția județeană pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, însoțită de copia actelor de identitate ale persoanei rănite și însoțitorului. În situația în care rănitul și însoțitorul se află în străinătate, documentele se depun la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale MAE, care le retransmit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, se mai arată în comunicatul de presă.

Aceste ajutoare suplimentare se vor plăti din bugetul pe 2016 al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin agențiile de plăți și inspecție socială.

În plus, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a extins reglementările privind acordarea ajutoarelor de urgență pentru familiile persoanelor care și-au pierdut viața în urma incendiului din 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv, acestea urmând să primească și în 2016 ajutoare în cuantum de 5.000 de lei.

„Acest sprijin va putea fi acordat și în cursul anului 2016 familiilor persoanelor decedate în urma tragicului eveniment, pentru cazurile de deces pentru care familiile nu au beneficiat de acest ajutor de urgență. Ajutorul este în cuantum de 5.000 de lei și va fi acordat în baza unei cereri adresate agenției pentru plăți și inspecție socială din raza teritorială a domiciliului și a unei copii a actului de identitate. Plata ajutoarelor de urgență se efectuează de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în funcție de domiciliul familiilor”, precizează Executivul.

Decizia a fost luată de Guvern având în vedere că până în prezent au fost plătite ajutoare de urgență pentru familiile a 42 de persoane care și-au pierdut viața în incendiul din Colectiv, mai precizează Guvernul.

R.D.