Conducerea suspendată a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov a fost citată, miercuri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a da explicații în ancheta privind situația în care s-a aflat clubul Colectiv.
După ce ministrul de interne Petre Tobă i-a cerut secretarului de stat pentru situații de urgență Raed Arafat să trimită raportul privind situația de la clubul Colectiv la DNA, toți șefii suspendați ai ISU București au ajuns, miercuri seară, la DNA – Secția pentru Militari.
Ministrul de interne Petre Tobă a declarat, miercuri, că i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat ca toată situația referitoare la implicarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București în cazul incendiului de la Clubul Colectiv să fie înaintată de urgență DNA pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei.
“Domnule prim ministru, vă informez că, într-adevăr, aseară, domnul secretar de stat Raed Arafat a luat la cunoștință faptul că, încă de la sfârșitul lunii septembrie, o societate comercială care organiza manifestări în clubul respectiv a informat Inspectoratul general pentru situații de urgență și conducerea ISU București. În momentul în care am avut această informație, i-am cerut domnului secretar de stat ca toată situația de fapt să fie înaintată de urgență la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei și întreaga conducere de la ISU București Ilfov a fost pusă la dispoziție până la definitivarea situației, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să împuternicim pe altcineva să asigure continuitatea comenzii la structura respectivă”, a precizat Petre Tobă, la începutul ședinței de Guvern.
În urma unor investigații jurnalistice făcute de Gazeta Sporturilor, s-a stabilit faptul că în urmă cu o lună înaintea producerii incendiului care a dus la moartea a 60 de tineri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență primise un fax din partea firmei Emagic prin care angajații inspectoratului erau invitați să fie prezenți la un eveniment muzical organizat tot la „Colectiv” și la care urmau să participe aproximativ 2.000 de persoane: ”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, scria în înștiințarea trimisă către ISU.
Ulterior, adresa pentru avizarea evenimentului din Colectiv a fost direcţionată către ISU Bucureşti, însă instituţia în cauză nu ar mai fi efectuat verificările necesare pentru avizare, lucru confirmat miercuri chiar de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, la Realitatea TV.
Până acum, şefii ISU spuneau că în baza lor de date NU există Clubul Colectiv. Documentul demonstrează contrariul.
Andrei Tudor