1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:59
No menu items!

Masacrul Colectiv. Care este starea răniților

spot_img

Ultimele date referitoare la starea victimelor din clubul Colectiv indică un număr de 104 de pacienţi încă internaţi în spitalele din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Potrivit ministrului sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, 42 dintre aceștia sunt în stare critică şi gravă.

Spitalul Floreasca: 8 pacienţi în stare critică

Opt victime ale tragediei din Colectiv internate la Spitalul „Floreasca” sunt în stare critică, la Secţia de Terapie Intensivă, una dintre acestea urmând să fie transportată duminică în Israel, au anunţat, duminică, reprezentanţii unităţii medicale.

Medicul Florenţa Iancu de la Spitalul „Floreasca” a anunţat, duminică la prânz, că două victime au murit în timpul nopţii, iar opt sunt în stare critică.

„În momentul de faţă, în Secţia de Terapie Intensivă se găsesc internaţi opt pacienţi în stare critică, iar pentru unul dintre ei se aşteaptă o ambulanţă aeriană medicalizată pentru transferul în Israel”, a spus medicul.

Spitalul Bagdasar Arseni: 10 răniți sunt la ATI, 4 – în stare critică şi 4 în stare foarte gravă

Reprezentanţii Spitalului „Bagdasar Arseni” au anunţat, duminică, faptul că, din cele 15 persoane internate în unitatea medicală, zece sunt la Terapie Intensivă, dintre acestea patru fiind în stare critică, iar patru în stare foarte gravă.

„În momentul de faţă sunt zece pacienţi în Terapie Intensivă, dintre care patru în stare critică, patru în stare foarte gravă, doi în stare gravă şi mai sunt încă cinci pe secţia de Chirurgie Plastică”, au precizat reprezentanţii Spitalului „Bagdasar Arseni”, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestora, pacienţii au început să fie pansaţi duminică, încă de la ora 07.00, iar în cadrul unităţii medicale sunt două săli de operaţie deschise, cu anestezişti.

„Din punct de vedere administrativ şi al organizării s-au perfectat actele necesare pentru transferul în străinătate. S-au asigurat toate mijloacele terapeutice şi accesul la patru săli de operaţie. În continuare, lucrăm cu suficient personal, dar asta datorită activităţii, în bună parte voluntarea a angajaţilor noştri. Beneficiem, din fericire şi de ajutorul pacienţilor. Majoritatea sunt stabilizaţi, urmează procedurile chirurgicale necesare etapei următoare şi, în principiu, putem să fim optimişti în ceea ce priveşte evoluţia lor”, a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan, în cadrul conferinţei.

Spitalul Grigore Alexandrescu: Șase pacienți stabili

Toți cei șase pacienți internați la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt stabili, a declarat duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituției, medicul Raluca Alexandru.

„Cinci pacienți cu arsuri și un alt pacient, în Secția de Toxicologie, venit la cinci zile după accident, care prezintă arsuri de căi aeriene. Sunt stabili. Nu mai avem niciunul intubat”, a spus medicul.

Raluca Alexandru a amintit că un alt pacient, aflat în starea cea mai gravă, a fost transferat la o unitate medicală din Belgia.

Spitalul Elias: Cinci pacienți la Terapie Intensivă; doi dintre aceștia, în stare gravă

Doi pacienți răniți în incendiul din Colectiv sunt în stare gravă la Spitalul Elias, a declarat duminică, managerul instituției, Doina Dimulescu.

„Noi mai avem cinci pacienți în Terapie Intensivă. Au fost transferați în două rânduri încă patru pacienți din cei nouă pe care îi aveam în urmă cu două zile. Din cei cinci, doi se află în stare gravă. Ceilalți trei sunt destul de bine, dar sunt pansați pe Chirurgie Plastică”, a explicat medicul.

Spitalul Militar: Doi pacienți, încă la Terapie Intensivă

Doi pacienți internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” sunt încă internați în Secția de Terapie Intensivă, însă ar putea fi transferați pe Secția de Chirurgie Plastică, a declarat, duminică, comandantul unității spitalicești, Florentina Ioniță Radu.

„În aceste moment sunt internați 9 pacienți. Doi pacienți sunt încă în Terapie Intensivă. În acest moment sunt în Blocul operator al Secției de chirurgie plastică și vor fi pansați și evaluați. Se va decide dacă este cazul, și bănuim că este cazul, să poată fi transferați spre Secția de Chirurgie Plastică și Arsuri. Ceilalți șapte pacienți, secția de chirurgie avea ieri șapte pacienți stabili, cea mai mare partea cu grefe efectuate, s-au reefectuat pansamente asupra tuturor. Cei doi pacienți din Terapie Intensivă sunt evaluați și noi dorim să fie transferați, și considerăm că starea lor generală este staționară, și pot fi transferați în Secția de Chirurgie Plastică și Arsuri. Mai mult de jumătate din pacienții care sunt internați în spitalul nostru au o stare gravă, dar nu care să le pună viața în pericol în acest moment. Evoluția poate să fie imprevizibilă de la zi la zi și de la oră la oră”, a afirmat medicul.

În ceea ce privește ceilalți pacienți internați la Spitalul Militar, medicul a afirmat că stare acestora este staționară și evoluția lor este ținută sub control. Potrivit acestuia, în cursul zilei de sâmbătă o pacientă a fost transferată la Spitalul AKH din Viena.

„Din câte știm până acum, transportul s-a desfășurat în condiții bune, nu a avut probleme. Era o pacientă cu o stare destul de gravă, la care plămânii erau intens afectați. Faptul că este într-un centru atât de mare cum este Spitalul AKH din Viena este un lucru benefic pentru că în cazul în care apar complicații pulmonare au un sector foarte bine dezvoltat și pentru chirurgia toracică și pulmonară”, a susținut Florentina Ioniță Radu.

Referitor la unul dintre pacienții transferați la o unitate medicală din Olanda, studentul de la Politehnică, comandantul Spitalului Militar Central a spus că transportul acestuia a fost asistat de un medic al acestei unități spitalicești, transportul fiind unul dificil.

Potrivit comandantului starea pacientului este una staționară.

„Referitor la ceilalți pacienți care au fost transferați în Rotterdam, cel mai grav pacient a fost studentul de la Politehnică, al cărui transport a fost asistat și de un medic de la terapie Intensivă de la Spitalul Militar. Din ce mi-a spus medicul, transportul a fost destul de dificil. A fost îndeaproape supravegheat, avea nevoie de suport de noradrenalină care să îi țină tensiunea. Presiunea în “Spartan” este bine presurizată, dar la înălțimea la care zboară sunt jocuri mari de presiune și înseamnă o cu totul și cu totul altă provocare pentru medicul din Terapie Intensivă. Inițial era destinat să meargă la un centru de mari arși aflat la 250 de km. de Rotterdam, urma să fie preluat cu un echipaj de paramedici, însă medicul nostru nu a fost de acord. Distanța de 250 de km. i-ar fi pus viața în pericol. Avionul românesc a așteptat încă jumătate de oră până a venit un echipaj dotat specific cu medici de Terapie Intensivă și Reanimare care au preluat pacientul și l-au lăsat în Rotterdam”, a explicat medicul militar.

Florentina Ioniță Radu a precizat că Spitalul Militar este în permanentă legătură cu atașatul militar în Belgia și Olanda care informează asupra stării de sănătate a pacienților transferați acolo.

Spitalul de Arși: Șapte pacienți la Terapie Intensivă, doi în stare critică

Șapte pacienți sunt internați pe Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Arși, dintre aceștia unul neintubat, iar șase intubați, a declarat, duminică, directorul medical al spitalului Cristian Nițescu.

„Șapte pacienți sunt la Terapie Intensivă, încă 12 pe secțiile obișnuite. Din cei 7 care sunt pe terapie intensivă, unu este neintubat, șase intubați și din cei intubați pentru doi se fac demersurile pentru a pleca, unul la un spital din Zurich (Elveția) și unul în Finlanda. Doi sunt netransportabili și la două persoane familia nu a fost de acord să plece în străinătate. Ca stare generală, doi sunt în stare foarte critică, mai sunt patru care sunt în stare gravă dar stabilă, încă un pacient care este pe terapie intensivă dependent de oxigen dar este într-o stare mulțumitoare”, a precizat Nițescu. El a confirmat că unul din membrii trupei care cânta în ”Colectiv” când s-a produs incendiul va pleca în Elveția, deși inițial se făcuseră demersuri pentru a pleca în Franța.

„Au plecat doi pacienți, unul printr-o Fundație în Israel, celălalt a plecat în Belgia după ce niște medici de acolo au venit și au selectat pacienții din spitalele bucureștene. Cei doi sperăm să plece în cursul zilei de astăzi”, a mai spus medicul chirurg.

Întrebat dacă s-a întârziat cu plecarea răniților în străinătate, Nițescu a spus că este foarte greu de spus având în vedere că în primele trei zile, după cum bine este știut, este perioada de șoc combustional în care trebuie ca răniții să fie stabilizați și abia după aceea operați și susținuți din punct de vedere al terapiei intensive.

„Foarte greu de cântărit o asemenea decizie și probabil că fiecare caz trebuie individualizat în condițiile în care sunt atât de mulți și la atâtea spitale”, a spus medicul. El a menționat că deja au fost externați doi pacienți în cursul zilei de vineri.

„Mai sunt 12 pacienți în stare gravă, dar aproape toți au suferit intervenții chirurgicale cu toate că suprafața lor de arsură nu a fost foarte mare. Probabil că în zilele următoare se vor mai externa dar nu foarte mulți”, a declarat directorul medical.