6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:29
No menu items!

Martorul-cheie din dosarul EADS, generalul Marian Tutilescu, „detașat” consilier la Poliția din Moldova

spot_img

Chestorul Marian Tutilescu s-a refugiat la Chișinău pe post de Consilier de Înalt Nivel al Poliției de peste Prut

Marian Tutilescu_SZ

Chestorul Marian Tutilescu este, din 26 august, Consilierul de Înalt Nivel al Poliției din Republica Moldova. Anunțul se regăsește, într-o frază scurtă, în care se face referire și la „vasta experiență a lui Marian Tutilescu”, strecurată într-un comunicat de presă postat de site-ul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova (www.mai.md).

Cum a ajuns Tutilescu la Chișinău după ce a părăsit Ministerul Afacerilor Interne din România, unde ocupa, din toamna anului 2009, poziția de șef al Departamentului Schengen, iar surse politice îl poziționau în pleiada de consilieri a lui Traian Băsescu de la Cotroceni? Oficial, pentru o perioadă de mai bine de un an, angajatorul lui Marian Tutilescu este acum Organizația Națiunilor Unite, mai exact Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care l-a selecționat, de pe o „listă scurtă” de candidați să ocupe acest post. Din noua sa poziție, Tutilescu ar urma să consilieze oficialii moldoveni în probleme de Poliție.

În România însă, Marian Tutilescu nu a răspuns încă întrebărilor anchetatorilor DNA privind marele contract cu EADS pentru securizarea frontierelor, dosar în care este considerat unul dintre martorii-cheie. Motivul: plățile care însumează sute de milioane de euro către concernul franco-german s-au făcut în mandatul său la șefia Departamentului Schengen al MAI – post asimiliat multă vreme celui de secretar de stat. Plăți făcute nu doar pentru securizarea frontierelor, ci și pentru construcția noului sediu al Poliției de Frontieră, contract atribuit firmei Conarg Construct, deținută de Valentin Vișoiu, partenerul ginerelui lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop. Contract supervizat și de Marian Tutilescu care s-a îngrijit inclusiv de modul în care a fost întocmit caietul de sarcini în baza căruia a fost desemnat câștigătorul licitației.

Marian Tutilescu nu poate oferi detalii despre noua sa misiune la Chișinău.

Trebuie să mă supun restricțiilor impuse de angajator, iar una dintre acestea se referă la relația cu presa. Nu pot face niciun fel de declarații

Marian Tutilescu
pentru Sursa Zilei

Pe 24 aprilie anul acesta, la încetarea raporturilor de serviciu cu MAI, Marian Tutilescu a fost avansat de Traian Băsescu în gradul de chestor general de poliţie. În ianuarie anul acesta, Marian-Grigorie Tutilescu şi-a depus dosarul de pensionare invocând motive personale. Mai exact, pe 17 ianuarie, premierul Victor Ponta anunța că a semnat decizia prin care îl eliberează din funcţie pe chestorul-şef de Poliţie Marian Tutilescu, având în vedere decizia acestuia de a se pensiona.

Tutilescu era, din octombrie 2009, şef al Departamentului Schengen din Ministerul Afacerilor Interne. El a condus Poliţia Capitalei, între 2003 şi 2009, iar anterior fusese adjunct al şefului Poliţiei Române. Timp de opt ani, între 1991 și 1999, Tutilescu a condus Inspectoratul de Poliție al Județului Mehedinți.

În vârstă de 57 de ani, Marian Tutilescu este căsătorit şi are doi copii, un băiat și o fată. Fiul acestuia, Cătălin Marian Tutilescu este șeful Gărzii de Mediu Mehedinți, iar numele lui este legat de dosarul penal al președintelui CJ Mehedinți, Adrian Duicu.

Raluca Dan