6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:49
No menu items!

Martin Schulz, pe platforma laserului de la Măgurele

spot_img

Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a vizitat, sâmbătă, platforma laserului de la Măgurele, declarând că este impresionat şi că Uniunea Europeană a investit mulţi bani „în locul potrivit”.

Ce am văzut aici este un exemplu minunat că investiţiile naţionale şi cele ale Uniunii Europene duc împreună la o calitate înaltă a cercetării, cu efecte în ecomomie, investiţii şi dezvoltare. Ceea ce am văzut aici este, daţi-mi voie să spun, neaşteptat şi m-a impresionat mult. (…)Cred că Uniunea Europeană a investit mulţi bani în locul potrivit. (…) Pentru că vreau să fiu mereu onest, trebuie să recunosc că nu am înţeles tot.

Martin Schulz

preşedinte PE

Martin Schulz a adăugat că platforma de la Măgurele este un exemplu despre cum cooperarea naţională şi europeană, la nivel politic şi administrativ, construieşte cadrul necesar pentru cercetare.

ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines şi ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria).

Construcţia centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna lui 2014, pentru ca apoi să fie instalate cele două lasere de mare putere şi sistemul de radiţie gamma, iar centrul de cercetare să fie operaţional din 2017.

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu spunea, în 2013, că laserul de la Măgurele ar putea concentra investiţii publice şi private de peste un miliard de euro şi va crea în total 13.000 de locuri de muncă, inclusiv pentru 1.000 de cercetători din toată lumea, din care peste 200 vor fi angajaţi permanent.

Sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Măgurele va fi furnizat de compania franceză Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane euro.

R.D.