4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:29
No menu items!

Marius Voineag, la bilanțul DNA: ”Suntem conştienţi că avem un context electoral şi că există riscul ca orice facem să fie interpretat”

spot_img

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, a afirmat, luni, la prezentarea bilanţului instituţiei pentru anul 2023, că este conştient că urmează un an electoral şi există riscul ca orice vor face procurorii anticorupţie să fie interpretat şi să stârnească controverse sau discuţii, potrivit News.ro.

”În privinţa activităţii din acest an, trebuie să precizez că suntem perfect conştienţi că avem un context electoral şi că există riscul ca orice facem să fie interpretat şi să stârnească controverse sau discuţii. Dar vă asigur că Direcţia Naţională Anticorupţie va continua să aibă aceeaşi determinare pentru combaterea fenomenului corupţiei”, a declarat Marius Voineag, la şedinţa de bilanţ a DNA.

El a adăugat că în acest an şi în 2024 vor putea fi evaluate mai bine rezultatele noilor politici manageriale.

“În acest an, şi mai ales în anul următor, vom putea evalua mai bine rezultatele noilor politici manageriale. Vom continua să ţintim creşterea capacităţii instituţionale şi cu accent pe politicile de resurse umane, în special în ceea ce priveşte motivarea, eficientizarea, formarea şi perfecţionarea. În activitatea operativă vom continua să ţintim cazurile de mare corupţie în domeniile prioritare, cu impact direct asupra vieţii cetăţenilor”, a mai afirmat procurorul şef al DNA.

Marius Voineag a amintit în discursul său că acele cazuri mari de impact sporesc curajul şi motivaţia procurorilor.

“Cazuri mari de impact sporesc curajul şi motivaţia procurorilor şi ofiţerilor de poliţie judiciară, consolidează încrederea cetăţenilor care vin către noi cu sesizări şi sporesc prestigiul instituţiei”, a mai declarat Marius Voineag.

Şeful DNA: Din păcate, costurile corupţiei rămân inacceptabil de mari pentru societatea românescă / O organizaţie mai suplă şi mai eficientă generează mai multă autonomie procurorilor

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, susţine că, din păcate, costurile corupţiei rămân inacceptabil de mari pentru societatea românească. El a mai precizat că o organizaţie mai suplă şi mai eficientă generează mai multă autonomie procurorilor.

Marius Voineag a declarat, luni, la şedinţa de bilanţ a DNA, că tema corupţiei este încă în prim-plan din cauza impactului pe care acest fenomen îl are asupra vieţii cetăţenilor.

“Ne bucură şi ne onorează interesul pe care îl manifestă societatea pentru activitatea DNA. Pe de altă parte, acest interes arată şi faptul că tema corupţiei este încă în prim plan datorită impactului pe care acest fenomen îl are asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. Din păcate, costurile corupţiei rămân inacceptabil de mari pentru societatea românescă. Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt care să sintetizeze activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie din ultimul an, acesta ar fi încrederea. Mă refer atât la încrederea celor care lucrează în cadrul instituţiei, încredere care se vede în curajul redescoperit de a investiga cazuri de mare corupţie, cât şi la încrederea cetăţenilor de a veni cu sesizări către noi”, a afirmat Marius Voineag.

El a declarat că doreşte mobilizarea resurselor interne şi externe pentru combaterea judiciară a faptelor de corupţie.

“Această încredere ne responsabilizează şi ne obligă să continuăm eforturile noastre de a ne îndeplini la standarde înalte de calitate misiunea dificilă ce ne revine, indiferent de context şi de provocări. Caracterul disuasiv al luptei împotriva faptelor de corupţie este determinat de calitatea judiciară a anchetelor penale şi de gradul de recuperare efectivă a produsului infracţional. Ca misiune, ne dorim efectuarea de anchete penale efective, independente şi echitabile. Ne dorim mobilizarea resurselor interne şi externe pentru combaterea judiciară a faptelor de corupţie şi obţinerea unui efect descurajant şi limitarea impactului faptelor de corupţie asupra cetăţenilor”, a explicat procurorul şef al DNA.

El s-a referit şi la faptul că ultimul an a reprezentat o perioadă de tranziţie pentru DNA.

“Ultimul an a reprezentat şi o perioadă de tranziţie pentru instituţie, mai degrabă decât un nou început, am văzut această perioadă ca pe una de adaptare a instituţiei la noile realităţi ale societăţii, un upgrade şi un update, nu doar din perspectiva noii echipei manageriale, ci şi din punct de vedere al culturii organizaţionale”, a mai afirmat Marius Voineag.

El consideră că o organizaţie mai suplă generează mai multă autonomie procurorilor.

“O organizaţie mai suplă şi mai eficientă generează mai multă autonomie procurorilor, ceea ce conduce, de asemenea, la o creştere a motivaţiei. Totodată, asigurarea efectului disuasiv real al muncii noastre ne motivează prin faptul că avem oportunitatea de a contribui direct la îndeplinirea scopurilor instituţiei.

În anchetele penale ne dorim o creştere a eficienţei în investigarea faptelor de corupţie la nivel înalt şi totodată şi dezvoltarea investigaţiilor financiare prin care să fie identificate produsul infracţiunii şi bunurile transferate către terţi, ori echivalentul acestora care pot fi indisponibilizate. Ne dorim totodată să avem parte de confirmare judiciară şi prin asta inclusiv o reducere a intervalului de timp până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi utilizarea uneori a procedurii abreviate a acordului de recunoaştere a vinovăţiei”, a mai declarat procurorul şef al DNA.

Procurorul-şef al DNA: În 2023, avem 2.259 de dosare soluţionate faţă de 2.087 în anul 2022 / Numărul percheziţilor domiciliare a înregistrat o creştere de la 847 la 1.257 / DNA a lucrat mai bine şi mai intens în anul ce tocmai s-a încheiat – VIDEO

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, a afirmat, luni, la bilanţul activităţii instituţiei că, în 2023, au fost 2.259 de dosare soluţionate faţă de 2.087 în anul 2022. El a mai amintit că numărul percheziţilor domiciliare a înregistrat o creştere de la 847 la 1.257 şi a concluzionat că DNA a lucrat mai bine şi mai intens în 2023.

Marius Voineag a afirmat luni, că în ultimul an au fost încadraţi 29 de procurori.

“Ne-am dorit consolidarea instituţională prin creşterea resursei umane şi am reuşit să încadrăm 29 de procurori, fără a lua în considerare ultima procedură prin care au mai fost validati şi alţi 23 de noi procurori la începutul acestui an. În cursul anului 2023 au fost trimişi  în judecată 651 de inculpaţi. Este important de menţionat faptul că a crescut semnificativ numărul inculpaţilor trimişi în judecată faţă de care au fost luate măsuri preventive de libertate. E practic o dublare de la 22 de persoane la 43 în anul 2023”, a afirmat procurorul şef al DNA.

El a precizat că a crescut nivelul de recuperare a prejudiciilor.

“Din punct de vedere al asigurării efectului descurajant prin recuperarea produsului infracţional, în anul 2023 am înregistrat o creştere semnificativă de peste 450% cu privire la efectivitatea sechestrelor pe bunuri individualizate, aspect care confirmă utilitatea dezvoltării unei structuri dedicate investigaţiilor financiare”, a explicat Marius Voineag.

El a amintit că în 2023 au fost soluţionate 2.259 de dosare, mai multe ca în 2022.

“În ceea ce priveşte parametri cantitativi, un element cheie care reflectă creşterea eficienţei instituţiei este dat de numărul de dosare soluţionate. La nivelul anului 2023 avem 2.259 de dosare faţă de 2.087 în anul 2022. Totodată, poliţiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au avut delegări în aproximativ 5.800 de dosare penale faţă de aproximativ 5.000 de dosare la nivelul anului 2022, iar specialiştii au întocmit cu 30% mai multe rapoarte de constatare. Şi numărul percheziţilor domiciliare a înregistrat o creştere de la 847 la 1.257, ceea ce indică un volum de activitate operativă în creştere, activităţi ale căror rezultate se vor vedea în viitorul apropiat”, a mai transmis Marius Voineag.

Procurorul şef al DNA a declarat că instituţia pe care o conduce a lucrat mai bine şi mai intens în 2023.

“Când vorbim de accentul pe creşterea calităţii, avem de fapt două dimensiuni. Vorbim de cazurile declanşate şi cazurile finalizate. Pentru cazurile declanşate se poate observa o revigorare a accentului pe cazuri de mare corupţie, cu titlu de exemplu, avem cea mai mare sumă de flagrant utilizată la nivelul anului trecut, 1.250.000 din istoria Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Iar în privinţa celor finalizate, am înregistrat deja o creştere la nivelul indicatorilor de calitate atât din scăderea semnificativă a numărului de restituiri, în ceea ce priveşte persoanele faţă de care s-a dispus restituirea, cât şi din reducerea numărului de achitări definitive, prin raportare la numărul inculpaţiilor judecaţi în anul de referinţă. Rezumând, DNA a lucrat mai bine şi mai intens în anul ce tocmai s-a încheiat”, a declarat Marius Voineag.

El s-a mai referit şi la câteva elemente de reorganizare a instituţiei.

“Un element care merită menţionat, din perspectiva reorganizării, este dat de integrarea funcţiilor suport pentru investigaţiile noastre prin crearea noului serviciu de tehnologie şi metode emergente. De asemenea, prin noul regulament de ordine interioară, am desfiinţat toate funcţiile de şef birou din cadrul structurii centrale pentru a reveni la o formă agilă de organizare specifică unei structuri operative. Pe partea de cooperare ne mândrim cu faptul că am fost implicaţi în mod activ în procesul de aderare al României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a mai transmis Marius Voineag.

El a precizat că DNA doreşte să devină un hub regional în materie de expertiză anticorupţie.

“De asemenea, ne-am stabilit un obiectiv de a deveni un hub regional în materie de expertiză anticorupţie. Iar în acest sens, un prim pas a fost făcut în luna decembrie, prin vizita noastră în Republica Moldova, urmând ca în luna martie a acestui an, un grup de procurori anticorupţie din Republica Moldova să participe la un schimb de bune practici cu procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţiei”, a mai declarat Marius Voineag.

Un bărbat care și-a lăsat mașina parcată în apropierea unei treceri de pietoni s-a trezit fără automobil. Acesta făcuse o greșeală gravă. Gestul i-a ușurat acțiunea hoțului.

D.Constantin