16.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 14:20
No menu items!

Marile semne de întrebare ale capturii record de droguri de la Tulcea

spot_img

Procurorul șef al DIICOT, Felix Bănilă a explicat marți, 26 martie, într-o declarație de presă, însoțit de doi șefi din poliție, contextul în care autoritățile române au depistat cele câteva sute de kilograme de cocaină de la Tulcea.

Bănilă a spus că, oficial, ancheta a început după ce pe 20 martie, pe raza unei localități din județul Tulcea, căzut dintr-un autovehicul de tip dubiță, înmatriculat în București, a fost depistat un pachet ambalat conținând un kilogram de cocaină de puritate 90 la sută.

Ulterior au fost efectuate investigații specifice cu privire la traseul mărfii și participanții la săvârșirea infracțiunii de către procurorii D.I.I.C.O.T. și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate.

Lăsând la o parte toate variantele apărute pe surse vizavi de modul în care a fost găsită ulterior și barca cu alte câteva sute de kilograme de cocaină, explicațiile oficiale oferite de autorități generează niște mari semne de întrebare vizavi de activitatea polițiștilor specializați din zona Tulcea.  

Astfel, surse judiciare au explicat pentru Sursa Zilei că, ținând cont de amploarea capturii de droguri, este clar că transportul a fost organizat și gestionat de o grupare puternică de crimă organizată. Șeful DIICOT a sugerat că ar putea fi o grupare din Serbia, susținând că autoritățile române cooperează în prezent cu cele sârbe pe acest caz.

”Este cunoscut faptul că marile grupări, care au și bani foarte mulți, nu se aruncă să facă asemenea transporturi pe trasee necunoscute în care nu cunosc la nivel de detaliu modul în care acționează autoritățile. Dacă se alege un anumit traseu și un anumit mod de lucru înseamnă că s-au făcut verificări și este considerat cu șanse mari de reușită. Pe de altă parte, nu rezultă de nicăeri că dacă nu se găsea acel pachet în parcare se putea depista transportul”, au explicat surse judiciare pentru Sursa Zilei.

Practica verificării siguranței traseelor este întâlnită foarte des la grupările sud americane care înainte a face livrarea de droguri trimit transporturi test de pește sau alte fructe pentru a vedea modul de operare al autorităților din țările unde au interes.

În ceea ce privește persoanele vizate de ancheta DIICOT, conform informațiilor oficiale pe 24 martie procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea au reținut doi cetățeni sârbi. Unul dintre inculpaţi în cauză a fost depistat la punctul de trecere a frontierei cu Serbia de la Porțile de Fier 2, într-un autovehicul înmatriculat în Serbia, în calitate de pasager iar cel de-al doilea a fost depistat în trafic în județul Prahova.

Procurorul șef al DIICOT Felix Bănilă a mai spus în cadrul declarației de presă că chiar în cursul zilei de marți, 26 martie, au mai avut loc șapte percheziții pe teritoriul României, acesta arătând că există informații și cu privire la implicarea unor cetățeni români în această afacere cu droguri.

Cantitatea totală identificată și confiscată a fost de 1040 kg cocaină, de  puritate 90%,  cu o valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro. Pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, această cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice.

Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile au intrat în România pe cale maritimă, că România era țară de tranzit și drept urmare, substanțele urmau să părăsească teritoriul nostru, pe cale rutieră.

Cristi Ciupercă