3.5 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 14:34
No menu items!

Marile companii cer schimbarea legii concediilor medicale. Șeful Mercedes: „Nu ar trebui să fie atât de ușor să te dai bolnav”

spot_img

Șeful Mercedes desființează sistemul de concedii medicale din Germania și spune că acesta trebuie schimbat din temelii. Ola Källenius pledează în favoarea unei revizuiri a sistemului german de notificare a concediilor medicale, în contextul în care rata ridicată a îmbolnăvirilor în fabricile Mercedes reprezintă o problemă tot mai serioasă pentru producătorul german de automobile.

Marile companii din Germania cer schimbarea legii concediilor medicale , considerând că le afectează productivitatea. Conform raportărilor oficiale, rata îmbolnăvirilor în Germania a atins noi maxime. Ola Källenius, șeful Mercedes, consideră că aceasta este o problemă gravă pentru competitivitatea întregii economii germane.

În fabricile Mercedes din Germania, în special, rata îmbolnăvirilor este de două ori mai mare decât în alte locații din lume, deși condițiile de muncă sunt aceleași peste tot. „Nu ar trebui să fie atât de ușor să te dai bolnav. Oricine își ia concediu medical nejustificat nu dă dovadă de solidaritate”, a explicat el pentru publicația Süddeutsche Zeitung.

Șeful Mercedes critică rata ridicată a îmbolnăvirilor în Germania

Källenius spune că se întâlnește cu medicul companiei o dată pe an, pentru care îl întreabă „ce se poate face pentru a îmbunătăți acest lucru”.

Medicul îi răspunde întotdeauna: „Nimic în afară de ceea ce facem deja”, spune Källenius. „Acest lucru ar trebui rezolvat politic”, mai spune el. Opțiunea angajaților de a suna și a anunța sunt bolnavi a fost criticată încă de la introducerea sa în primăvara anului 2020. Asociațiile angajatorilor susțin că se abuzează de acest regulament și că a dus la o creștere a numărului de notificări de boală. Numai în primele opt luni ale anului 2024, a fost înregistrat un nou record al notificărilor de concediu medical.

Spre deosebire de șeful Mercedes, asociația medicilor de familie este în favoarea acestui proces. „Nu există nicio legătură între posibilitatea de a anunța incapacitatea de muncă prin telefon și creșterea numărului de concedii medicale”, spune Markus Beier, președintele federal al asociației, potrivit Merkur.de.

Eliminarea posibilității de a lua concediu medical prin telefon ar putea duce chiar la o creștere a numărului de îmbolnăviri, deoarece există riscul de a transmite o infecție în drum spre medic.

Scăderea profitului în trimestrul al treilea: Afacerile din China afectează puternic Mercedes

În plus față de provocările interne, Mercedes se confruntă și cu probleme economice, în special în ceea ce privește afacerile sale din China. La sfârșitul lunii octombrie, Mercedes a raportat o scădere a profiturilor în trimestrul al treilea. Rezultatul grupului a scăzut cu mai mult de jumătate față de anul precedent, la 1,72 miliarde de euro, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 6,7%.

Aceste cifre nu corespund așteptărilor companiei, după cum a subliniat directorul financiar Harald Wilhelm. Mercedes plănuiește măsuri ample de reducere a costurilor pentru a crește eficiența. Aproximativ cinci miliarde de euro urmează să fie economisite până în 2027 pentru a asigura stabilitatea financiară.

Șeful Mercedes a făcut o apreciere dură asupra competitivității Germaniei: costurile ridicate cu personalul, contribuțiile la asigurările sociale și impozitele sunt o problemă în această țară.

„În multe dimensiuni, nu mai suntem fruntași în materie de competitivitate”, spune Källenius. Europa a trăit mult timp din a fi foarte productivă. Dar cei care sar peste antrenamentele de fotbal vor pierde într-o zi meciurile, a spus Källenius. Având în vedere provocările din China, unde cererea pentru modelele scumpe este în prezent slabă, Mercedes trebuie să își regândească strategia.

Concurența din partea producătorilor auto interni este în creștere, iar recesiunea economică a făcut ca clienții bogați să fie mai precauți. Pentru a rămâne competitiv în viitor, Mercedes dorește să continue să se concentreze pe eficiență și controlul costurilor, mai scrie sursa citată.

Managerii fabricii Tesla au făcut controale la domiciliul angajaților

Legea din Germania oferă lucrătorilor posibilitatea de a beneficia de până la șase săptămâni de concediu medical, în care continuă să primească salariul integral, lucru care stârnește nemulțumire în rândul unora dintre angajatori.

În luna septembrie, managerii fabricii Tesla din Grünheide au vizitat domiciliul a circa 30 de angajați care au declarat absențe medicale, observând o creștere de 5% a absenteismului în zilele de vineri și în timpul schimburilor de seară, în comparație cu alte zile ale săptămânii.

Directorul de producție al fabricii, André Thierig, a explicat pentru The Guardian că aceasta nu reprezintă un semn al unor condiții de muncă nefavorabile, deoarece acestea sunt constante în toate zilele lucrătoare și în toate schimburile. El a sugerat că aceste fluctuații pot indica o posibilă exploatare a sistemului social german.

D.Constantin