6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:22
No menu items!

Marile bănci elvețiene își vor publica bilanțurile, după două secole de secretomanie

spot_img

Rapoartele vor fi publicate semestrial, conform noii legislații

pictet

Cele mai mari bănci private din Elveția, cu acționariat de tip grup închis, urmează să își publice rezultatele financiare după două secole de păstrare a acestui tip de secrete, potrivit agenției Bloomberg.

Banca Cie. Lombard Odier SCA, cu sediul în Geneva, înființată în 1796, își va prezenta raportul financiar pe 28 august, potrivit unui oficial din interior, care a solicitat anonimatul.

Și Pictet & Cie. Group SCA, al treia manager de active din Elveția după UBS și Credit Suisse Group, fondat în 1805, își va publica rezultatele ]n această lună.

La presiunea autorităților de reglementare din alte jurisdicții, cele două societăți au renunțat  la începutul acestui an la un tip de organizare vechi de două secole și au adoptat obligația de a fi transparenți.

Băncile care se ocupă de activele miliardarilor din toată lumea și care au ca punct principal în ofertă păstrarea secretului sunt din ce în ce mai mult sub lupa autorităților fiscale din SUA și UE.

Potrivit unor informații de pe piață, cele două bănci au active de aproximativ 630 de miliarde de dolari ale unor clienți privați și instituționali.

Toate băncile din Elveția încearcă să-și adapteze modelele de business la noua ”eră” a reglementărilor fiscale, care presupune colaborarea cu autoritatea de stat și schimbul de informații peste granițe.

Noile cerințe au presupus investiții în infrastructura tehnologică, fapt care a redus profiturile, în contextul în care veniturile au scăzut oricum prin reducerea numărului de tranzacții și credite, din cauza crizei financiare.

Pictet este una dintre băncile elvețiene investigate de justiția americană pentru că ar fi ajutat cetățeni ai SUA să evite plata taxelor, iar Lombard Odier a acceptat să intre într-un program voluntar de recuperare a pagubelor și de identificare a vinovaților.

Detaliile suplimentare despre acest business ar putea ajuta băncile să-și îmbunătățească activitatea de marketing, a declarat Francesco Lurati, profesor de comunicare business la Universitea din Lugano.

”Secretul și discreția au constituit elementul de diferențiere în trecut. Astăzi, ar trebui să comunice și alte atribute. Ar trebui să fie siguri că oamenii le înțeleg competențele și că pot face o treaba mai bună decât competitorii lor”

Francesco Lurati, Universitea din Lugano

Legea elvețiană prevede în prezent că băncile trebuie să publice rapoarte financiare, care să conțină veniturile, cheltuielile și profitul. Rapoartele semestriale trebuie publicate la maxim două luni după sfârșitul fiecărui semestru.

V.B.