4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:44
No menu items!

Marii retaileri acuză DNA că ignoră cazul Euroticket, cu prejudicii de 2 mil. €

spot_img

dna

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România a atras atenția într-un comunicat public că investigația DNA în dosarul tichetelor de masă, ce vizează o fraudă produsă de emitentul de tichete valorice Euroticket, trenează de peste doi ani.

În urma tranzacției dintre Edenred (fosta Accor Services România) și Euroticket, din 2010, Euroticket a vândut afacerea, însă nu a achitat întreaga sumă datorată retailerilor pe tichetele utilizate în magazine, iar firma a intrat în dizolvare.

Deși Edenred a preluat activele Euroticket, respectiv portofoliul de clienţi, mărcile comerciale, echipamente de producţie şi stocul de hârtie, pasivele au rămas spre decontare tot la Euroticket, transformată într-o firmă fantomă, ai cărei reprezentanți nu mai erau de găsit. Astfel că retailerii nu au mai avut de la cine să deconteze tichetele acceptate de la momentul tranzacției.

În al doilea rând, Euroticket și-a însușit în mod fraudulos sume importante în dauna retailerilor, printr-o creștere nejustificată a comisioanelor de decontare, respectiv 40% faţă de valoarea contractuală, fără ca modificarea comisionului să fi fost agreată de către părţi.

Victime ale acestei ”inginerii financiare” au căzut și angajatorii și salariații care beneficiau de tichete de masă și cadou din partea Euroticket (valoarea voucherului plus comisionul de emitere fiind deja achitate de către angajatori), aceștia nemaiputând să utilizeze tichetele primite, după refuzul retailerilor de a le accepta.

”Deși reclamată imediat, dosarul fraudei de peste 2 milioane de euro (dovedită prin înscrisuri la dosar) a fost cu greu înregistrat la DNA în urma cu doi ani – și asta în urma unor presiuni mediatice. Inițial, în urma unei anchete extrem de superficiale, a fost dispusă neînceperea urmăririi penale, infirmată însă apoi prin Rezoluția din 26.11.2011 prin care sunt trasate noi direcții de cercetare penală a activităților întreprinse de Euroticket și adminitratorul Miclaus Traian. De atunci, AMRCR nu a mai primit de la DNA niciun fel de informație despre mersul dosarului, în pofida demersurilor avocaților, a plângerilor și cererilor formulate în scris”, se afirmă în comunicatul citat.

Asociația mai afirmă că ”tergiversarea evidentă și nejustificată a instrumentării dosarului penal” produce îngrijorare în rândul investitorilor în legătură cu siguranța desfașurării  activităților lor economice în România.

Vlad Bârleanu