Activitatea unui număr însemnat de agenți comerciali va fi temporar blocată, de la 1 ianuarie 2016, iar sute de mii de locuri de muncă vor fi puse sub semnul întrebării, dacă sistemul de autorizare a activităților comerciale nu va fi regândit, a transmis luni Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.
În acest sens, AMRCR solicită, din nou, Guvernului, cu referire la Hotărârea de Guvern 915/2015, să abordeze cu maximă urgență regândirea sistemului de autorizare a activităților comerciale și atrage atenția că, la nivelul autorităților locale, acest proces este blocat în toată țara. Urmarea directă a acestei situații va fi că, începând cu 1 ianuarie 2016, activitatea unui număr însemnat de agenți comerciali va fi temporar blocată și sute de mii de locuri de muncă vor fi puse sub semnul întrebării, afirmă AMRCR.
Reprezentanții marilor rețele comerciale consideră că soluția care se impune în această situație este acordarea unui termen de conformare de 12 luni acelor agenți economici care nu intră sub incidența condițiilor de suspendare a activității prevăzute de HG 915/ 2015.
Potrivit Hotărârii de Guvern 915/2015, inspectorii de la ISU pot opri temporar funcționarea localurilor autorizate din punctul de vedere al securității la incendiu, cu aria desfășurată mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură sau turism, în situația depășirii cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizația. Actul normativ stipulează că ”oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor se realizează până la obținerea autorizației de securitate la incendiu”.
Demersul AMRCR este susținut și de alte asociații a căror activitate este afectată de acest blocaj. Astfel, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor, Coaliția pentru Dezvoltarea României, Federația Patronatelor din Turismul Românesc, Federația Industriei Hoteliere din România, Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România și Asociația Comercianților din Centrul Istoric București au adresat recent o scrisoare deschisă Guvernului, prin care îi cere să adopte măsuri de urgență pentru amendarea Legii 307/ 2006 privind apărarea împotriva incendiilor și a OG 99/2000.
OG 99/2000 reglementează activitățile din sectorul comercial și al serviciilor de piață privind cerințele necesare desfășurării acestor activități, structurile de vânzare, practicile comerciale și regulile generale de comercializare, precum și sancțiunile în caz de nerespectare a prevederilor acesteia.
”Pentru mii de firme, blocajul actual înseamnă faliment curat, efectul asupra populației și asupra economiei țării fiind devastator, pe termen lung. Solicităm, încă o dată, Guvernului, și în mod principal vicepremierului Vasile Dâncu, constituirea de urgență a grupului interministerial pentru modernizarea administrației, la care de altfel acesta a făcut referiri dese în ultima perioadă, iar pe agenda acestuia să figureze ca temă prioritară regândirea sistemului de autorizare a activităților comerciale, care, pe lângă faptul că este complex, a devenit mult prea complicat și, mai ales, mare consumator de timp”, a afirmat Delia Nica, directorul executiv al AMRCR.
În România, durata întregului proces de autorizare se apropie în multe cazuri de 300 de zile de la inițiere, în timp ce în Polonia sau Ungaria, durata maximă este de 30 de zile.