-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:50
No menu items!

Marii consumatori de electricitate vor lua mai puţine certificate, producătorii de gaze vând pe bursă

spot_img

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunțat miercuri un pachet de măsuri pentru sectorul de care este responsabil

retea_electrica

Marii consumatori de energie electrică vor plăti pentru un număr mai mic de certificate verzi, aferente cotei obligatorii, iar producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă o cantitate din producţie, în baza unui pachet de acte normative care au fost aprobate, miercuri, de Guvern.

„Introducem obligativitatea producătorilor de gaze de a pune o cantitate pe bursă, în felul ăsta putem să ajutăm ca preţurile să fie competitive şi, eventual, să o ia în jos având în vedere cererea şi oferta. Aplicăm şi o nouă reglementare, un nou ghid la nivelul Uniunii Europene, şi reducem cu până la 85% la certificate verzi pentru marii consumatori, ajutându-i astfel pe cei care creează zeci de mii de locuri de muncă şi care, de fapt, reprezintă industria să rămână competitivi şi să îşi scadă preţurile şi costurile cu energia”, a declarat premierul Victor Ponta.

Conform unui proiect de hotărâre de guvern, marii consumatori de energie electrică vor plăti doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii să îşi piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

Citește și: Ponta anunță, luni, un pachet de măsuri pe energie. Ce s-ar putea afla pe lista Guvernului

„În funcţie de energo intensivitatea întreprinderilor prevăzute la alin. (2), beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 40% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% şi 60% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%”, se arată în document.

Schema de sprijin are, conform actului normativ, o valabilitate de 10 ani şi va fi aplicată după primirea avizului Comisiei Europene.

C.C.