Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, joi, că susţine proiectul prin care cei care au lucrat în condiţii grele se încadrează în grupa I de muncă şi se pot pensiona mai devreme. Ea a precizat că este vorba, la un calcul foarte estimativ, de 20.000 de persoane.
Susţin această iniţiativă legislativă, pentru că este vorba de o discriminare şi orice discriminare trebuie reparată, însă modul în care se va face această reparaţie, modul în care va fi aprobată şi forma în care va fi aprobată va fi la latitudinea parlamentarilor.
Mariana Câmpeanu
ministrul muncii
Mariana Câmpeanu a adăugat că nu a făcut nicio declaraţie potrivit căreia Fondul Monetar Internațional (FMI) s-ar opune acestei iniţiative legislative, nici nu a fost contactată de reprezentanţii FMI în acest scop şi nici nu a declarat că se opune iniţiativei legislative. Ministrul a arătat că nu a comunicat niciodată că este vorba de 60.000 de persoane aflate în această situaţie şi că, dintr-un calcul foarte estimativ al ministerului, numărul acestora nu va depăşi 20.000 pentru anul viitor.
Grupa I nu are nicio legătură cu această iniţiativă legislativă. Iniţiativa legislativă se referă la un grup de persoane care au lucrat în anumite activităţi, cum ar fi în siderurgie, şi care au fost încadrate în grupa I până la apariţia acestei legi, după care au fost automat trecute în grupa a II-a de muncă. Şi am spus că s-a creat o discriminare pe care trebuie să o reparăm. Cum va fi ea reparată o să stabilească parlamentarii. Sunt mai multe iniţiative legislative, Comisia de muncă a apobat ieri una, o să vedem care va trece de Parlament.
Mariana Câmpeanu
ministrul muncii
Ministrul a mai spus că sunt bani în buget pentru repararea acestei situaţii şi, dacă numărul persoanelor în cauză va fi mai mare, atunci se vor aloca bani la rectificare. „Noi avem bani în buget, pentru că avem de aplicat decizia Curţii Constituţionale şi am prevăzut o sumă la un calcul aproximativ, dar ştiţi bine că, la mijlocul anului, are loc şi o rectificare bugetară şi, dacă ar interveni probleme legate de numărul estimat de noi, se va face o rectificare”, a adăugat ministrul muncii, arătând că suma globală prevăzută pentru mai multe activităţi este de 200 de milioane de lei.
Câmpeanu a mai explicat că Ministerul Muncii nu a fost de acord în 2012 cu această iniţiativă legislativă, pentru că nu existau bani în buget.
Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a avizat, miercuri, un proiect care modifică Legea privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât cei care au lucrat în condiţii grele se încadrează în grupa I de muncă şi se pot pensiona mai devreme.
R.D.