Fostul lider al studenților din anii 90, din Piața Universității, Marian Munteanu, revine pe scena politică. Miercuri, Munteanu a susținut prima conferință de presă a partidului Alianța Noastră România (ANR), eveniment prin care a fost marcată lansarea oficială a formațiunii politice.
În conferință, Marian Munteanu s-a referit la principalele obiective ale partidului său, în perspectiva alegerilor parlamentare din acest an.
„Suntem în fața unui nou început, și, sigur, depinde de noi cum îl vom construi. Avem nevoie de cinste, de competență și de patriotism. De aceea, formațiunea politică Alianța Noastră România își propune și se prezintă astăzi în fața dumneavoastră cu dorința de a construi un stat românesc puternic și suveran, dar un stat care să fie în slujba cetățenilor românilor. Ceea ce dorim, în primul și în primul rând – și cred că aici ne întâlnim foarte mulți din această țară: vrem să ne apărăm familiile, pământul, compatrioții noștri. (…) Noi avem în față obligația de a primi imigranți, în condițiile în care milioane de compatrioți de-ai noștri au fost nevoiți să plece peste hotare. Iată câți români au plecat din România, pentru că sistemul politico-administrativ nu a făcut ca interesele angajaților și angajatorilor români să fie protejate. (…)Avem posibilitatea să reconstruim economia națională. Noi nu vom veni în niciun caz cu propuneri nerealiste. Alianța Noastră dorește să recuperăm ceea ce s-a pierdut în aceste decenii și vă spun cu toată convingerea că putem să reconstruim ceea ce s-a distrus în ultimii ani. Un lucru vital în această abordare este o chestiune care a fost cumplit neglijată în acești ani: propria noastră identitate. Noi dorim să trăim într-o patrie creștină, primitoare și tolerantă cu toți cetățenii ei, o țară în care fiecare să-și poată construi propriul destin. Noi avem obligația să apărăm valorile noastre naționale, valorile noastre creștine. Numai pornind de la acestea vom putea să reconstruim identitatea noastră națională.
Sigur, dorim să ne păstrăm rolul în cadrul comunității euro-atlantice, vrem să fim parteneri ai acestei alianțe, dar vrem să fim parteneri demni”, a spus Marian Munteanu.
„Acum suntem la un moment de cumpănă, chiar la nivel internațional, iar noi trebuie să ne plasăm inteligent și constructiv. Eu sunt deschis oricărui proiect inteligent și constructiv care să scoată România – mă scuzați – din dezastrul care se află acum”, a mai spus Munteanu.
Potrivit acestuia, Alianța Noastră România este o construcție care își propune să pună împreună energiile politice și civice naționale. “Avem nevoie mai mult ca orice de unitate. Mă bucur că am avut privilegiul, cinstea, onoarea să plec la acest drum cu oameni extraordinari”, a adăugat Marian Munteanu, care i-a prezentat apoi pe membri-fondatori ai formațiunii, dar și personalități care susțin ANR, precum Gavrilă Filichi (lider al revoltei anti-comuniste din 1987, de la Brașov), Mihai Simionescu, Corneliu Ciucanu, doctorul Alin Gabriel Dragomir (fondatorul Grupului Independent pentru Democrație), fostul procuror Ciprian Nastasiu (lider al studenților în Piața Universității in ’90), Ioan Savu (lider al revoluționarilor de la Timișoara), medicul Răsvan Vasiliu, Elena Scalat, Sorin Dumitrescu, Marilena Rotaru, doctorul Răzvan Vasiliu, Florentin Marinescu, Claudiu Frânc, Avram Tițiu (președintele Asociației Agricultorilor Ecologiști), Maricel Bărbătei, Mircea Coșea.
„Avem nevoie să începem un proces de vindecare a acestei țări. Nu sunt de acord cu cei care spun că în România nu se poate face nimic. În România, avem oameni de foarte mare calitate. De ce să nu le creăm condiții acestor oameni să construiască în țara lor”, a mai spus Munteanu.
În privința obiectivelor ANR, Marian Munteanu s-a referit la apoi necesitatea unor norme prin care să fie reformate sistemul de educație și cel de sănătate, dar și la modificări legislative prin care să fie asigurată o reformă reală în agricultură.
„Ne propunem un rezultat rezonabil, nu suntem nerealiști, un procent undeva la 8-10-12-13% care ne va permite să impulsionăm activitatea Parlamentului, să-l scoatem din letargia în care zace (…)”, a mai spus Marian Munteanu.
„Așa cum mulți dintre bucureșteni și-au dat seama, eu am dorit atunci (la alegerile locale – n.r.), din partea societății civile, într-un parteneriat cu PNL, să ofer o formulă de guvernare a Bucureștiului. În acest context, vreau să le spun bucureștenilor că voi candida pentru Senat la București, într-o echipă puternică, iar printre obiectivele acestei echipe va fi și urmărirea în continuare a acelor obiective pe care le-am prezentat în aprilie. (…)Vom candida singuri, dar asta nu exclude posibile colaborări”, a precizat Munteanu care a exclus ideea unei viitoare fuziuni a ANR cu alte formațiuni politice.
Marian Munteanu a precizat că ANR va aplica o nouă formulă de management politic, cu un sistem de promovare bazat pe valoare și competență.
„Nu doar că nu am colaborat cu Securitatea. Dar eu, spre deosebire de luptătorii civici de la Kaufland și de pe Facebook, chiar am luptat în țara asta. Încă din 1984-1985. Eu, alături de fratele Ioan Savu sau Gavrilă Filighi, știm ce înseamnă să-ți pui viața și libertatea în joc. Vă doresc să nu aflați niciodată ce înseamnă”, a conchis Marian Munteanu, care a precizat că așteaptă încă un verdict al CNSAS în cazul său.
ANR a fost înscris definitiv în registrul partidelor pe 3 august. Până la organizarea Congresului pentru alegerea conducerii, în frunte cu Marian Munteanu, formațiunea va fi condusă de Mihai Simionescu, președinte, Elena Scalat, vicepreședinte, și Alin Gabriel Dragomir, secretar general.
Conferința de presă poate fi urmărită LIVE și AICI.
Raluca Dan