0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:50
No menu items!

Mari compromisuri la summitul pentru bugetul UE 2014-2020

spot_img

bugetul UE

Joi va începe la Bruxelles summitul pentru negocieri asupra proiectului de buget european pentru perioada 2014-2020 la care vor participa cei 27 de şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, însă se pare că niciun acord nu va fi posibil fără compromisuri din partea tuturor participanților.

Premierul britanic, David Cameron, a precizat că va negocia dur cu partenerii în vederea obținerii unui acord bun: “Voi negocia dur pentru a obţine un acord bun pentru contribuabilii britanici şi europeni şi vreau să păstrez rabatul britanic”.

David Cameron critică bugetul alocat politicii agricole comune (PAC), primul pilon de cheltuieli din buget, care este însă apărată de Franţa.

Rabatul obţinut de Marea Britanie în 1984 se explică prin faptul că Marea Britanie primea o finanţare redusă din PAC, care absorbea la acea vreme 80% din cheltuielile bugetului european.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a stabilit întrevederi separate cu toţi liderii europeni înaintea deschiderii oficiale a summitului, la ora 21.00 (ora României).

Premierul socialist belgian Elio Di Rupo suține necesitatea unui “buget ambiţios”, pentru a putea oferi redistribuiri. “Sunt necesare modificări în numeroase domenii comparativ cu trecutul”, cu predilecție pentru PAC, “însă trebuie ca totul să fie rezonabil”, a precizat acesta.

Comisarul european pentru afaceri interne, suedeza Cecilia Malmstrom a menționat ironic pe contul său de Twitter că “marea bătălie pentru buget a început”.

Suedia, Finlanda şi Olanda solicită reduceri drastice ale cheltuielilor în bugetul european în vederea diminuării propriilor contribuții.

CE a solicitat un buget UE de 1.047 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Vam Rompuy a prezentat o primă propunere care cuprindea reduceri cu 75 de miliarde de euro distribuite pentru toate politicile, inclusiv pentru politica agricolă comună şi fondurile de coeziune destinate în special celor mai sărace ţări din UE, însă propunerea a creat nemulțumire în rândul tuturor, mai puțin Germania.

Herman Van Rompuy  urmează sa prezinte o nouă propunere joi seară, care nu va cuprinde  reduceri suplimentare, ci o repartizare diferită a sacrificiilor cerute în varianta iniţială.