2.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 2:03
No menu items!

Marea Neagră a devenit sângerie. Autoritățile în alertă. Populația sfătuită să evite contactul cu apa

spot_img

Marea Neagră și-a schimbat culoarea, iar apa din portul Tomis, lângă Cazinou, și pe anumite plaje a devenit ruginie.

Probele prelevate din apă au indicat prezența unei alge microscopice cu potențial toxic, care nu înflorește frecvent în această zonă. Deocamdată, specialiștii nu pot confirma dacă această algă este periculoasă pentru organismul uman. Drept urmare, ei recomandă populației să evite contactul cu apa până când se vor avea mai multe informații.

În Portul Tomis, apa este atât de tulbure încât fundul mării nu mai poate fi zărit. Conform experților, înflorirea acestei alge a colorat apa într-o nuanță de sângeriu.

Biologul Adrian Bîlbă a explicat că „Este o algă care înoată în masa apei. Practic, noi, cu ochiul liber nu vedem această algă. Apa este neobișnuit de caldă pentru această perioadă. Este mai caldă cu 5-6 grade față de ce ne-am obișnuit”.

Temperaturile neobișnuit de ridicate ar fi declanșat înflorirea algei, care face parte din fitoplancton, dar rareori se dezvoltă în cantități mari.

Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” au prelevat, la rândul lor, probe din apă pentru a analiza situația.

Oana Vlas, cercetător științific în cadrul institutului, a precizat că „Specia lingulodinium polyedra se regăsește într-o listă cu specii cu potențial toxic, la Marea Neagră nu a fost încă determinat”.

În prezent, pericolul reprezentat de această specie rămâne necunoscut. Deși Direcția Sanitar Veterinară nu are atribuții directe în această privință, reprezentanții instituției au decis să recolteze midii din apa colorată pentru a verifica dacă acestea sunt sigure pentru consum.

Oana Vlas a subliniat importanța evitării contactului cu apa afectată: „Este bine să ne ferim, să nu punem mâna în apă. Midiile, scoicile, peștii mai mici se hrănesc cu aceste alge. Speciile fac parte din fitoplancton și ca orice alte organisme sunt filtrate pot fi și ele filtrate”.

Acesta nu este un fenomen nou pentru litoralul românesc. Anul trecut, Marea Neagră s-a colorat în roșu timp de câteva zile, fiind vorba de o situație asemănătoare care a durat pentru o scurtă perioadă.

D.Constantin