Guvernul britanic a anunţat o nouă propunere de creştere a termenului maxim de închisoare pentru pirateria online, de la doi la zece ani. Potrivit autorităţilor, sentinţele mai mari sunt necesare pentru descurajarea, pe scară largă, a încălcării drepturilor de autor comerciale pe Internet.
Sentinţa maximă curentă, de doi ani, nu este suficient de mare pentru descurajarea acestor acte, susţin parlamentarii.
Noua propunere urmează sugestia prezentată într-un studiu al Oficiului Proprietăţii Intelectuale al Regatului Unit (IPO) de la începutul acestui an.
Studiul a concluzionat că sancţiunile penale pentru încălcarea drepturilor de autor sub Actul de Copyright, Design şi Brevete din 1988, ar putea fi modificate pentru a le alinia cu infracţiunile asemănatoare, precum contrafacerea.
Potrivit Guvernului, este important ca pirateria online să fie văzută ca o infracţiune la fel de gravă precum cele offline şi că sentinţa mai mare le va egala în ochii infractorilor.
“Prin înăsprirea sancţiunilor pentru încălcarea acestor legi la o scară comercială, protejăm întreprinderile şi transmitem un mesaj pentru descurajarea făptaşilor”, a declarat Ministrul pentru Proprietatea Intelectuală, Baronesa Neville-Rofle.
Proprunerea a fost primită cu braţele deschise de către deţinătorii de drepturi de autor care încearcă de foarte mult timp să obţină creşterea sancţiunilor pentru pirateria online.
“Această consultare este binevenită. Simţim că există o anomalie clară în modalitatea prin care sistemul de justiţie tratează încălcarea drepturilor de autor de către întreprinderile criminale” – Eddy Leviten, Director General al Alianţei pentru Proprietatea Intelectuală
Deşi legea vizează pirateria online, cei care descarcă şi încarcă fişiere ocazional nu au de ce să se teamă. Nouă legislaţie va fi orientată spre cei implicaţi în încălcarea organizată şi cu intenţia de comercializare a drepturilor de autor.
Înainte de a merge mai departe cu propunerea, Guvernul solicită opinia publică. O consultare lansată azi invită atât suporterii, cât şi pe cei care se opun, să îsi spună părerile, ceea ce probabil va duce la o dezbatere aprinsă. Grupurile pentru drepturile omului pe Internet probabil vor pune întrebări cu privire la cum pot Hollywood şi industria muzicală să infulenţeze operaţiunile de zi cu zi ale poliţiei. În cele din urmă, organismele din industrie sunt finanţate de către casele de discuri şi studiourile de top, care beneficiază de personal plătit ce lucrează în comisariatele de poliţie, cu scopul de a efectua anchete formale. De asemenea, acestea susţin că modalitatea ideală pentru rezolvarea pirateriei pe Internet ar fi ca preţurile produselor să fie mult mai rezonabile, adaptabile.
Consultarea se va desfăşura până la sfârşitul lunii august, după care Guvernul va publica un raport de sinteză.
Octavian Cătuşanu