Victimele provin din 86 de ţări, cele mai multe fiind din România şi Polonia
Marea Britanie se confruntă cu o intensificare a fenomenului „sclaviei moderne”, victimele, dintre care multe provin din România şi Polonia, fiind tratate ca „vitele”, vândute şi tatuate de membrii grupărilor care vor astfel să-şi marcheze proprietatea.
Mii de persoane sunt tratate „ca vitele” de bande specializate în „sclavia modernă”, care le tatuează şi le forţează să lucreze pe salarii de mizerie.
Liam Vernon, de la National Crime Agency (NCA), a precizat că aceste simboluri folosite pentru tatuarea victimelor de către traficanți sunt utilizate pentru a „semnala proprietatea”.
Este o marcare, pur şi simplu. Marchezi vitele, nu pot formula în termeni mai precişi. Aşa îi văd infractorii pe oameni, ca pe un bun care poate fi cumpărat şi vândut. Asta vine cu preţul mizeriei şi al traumelor fizice şi psihice
Liam Vernon,
de la National Crime Agency (NCA)
Numărul victimelor aduse ilegal în Marea Britanie a crescut cu 20 la sută, de la 2.255 în 2012, la 2.744 în 2013, potrivit UK Human Trafficking Centre. Traficanţii de persoane îşi extind operaţiunile de la prostituţie şi fabrici de droguri, la spălătorii manuale de maşini şi misiuni caritabile fictive. Victimele sunt vândute şi cumpărate pentru numai 200 de lire sterline (256 de euro) şi puse să muncească sub ameninţarea violenţelor împotriva lor sau a familiilor lor, relatează Daily Mail.
Multe dintre victime sunt copii est-europeni aduşi în Marea Britanie pentru a cerşi pe străzi, în timp ce traficanţii le fură ajutoarele sociale primite de la stat. Adulţii sunt păcăliţi să vină să lucreze în Marea Britanie, de cele mai multe ori prin site-uri de recrutare sau prin agenţii matrimoniale, cu promisiunea unor slujbe bine plătite sau studii. Însă, când ajung în ţară, sunt forţaţi să lucreze ca prostituate, la ferme ilegale de canabis, în construcţii sau la ferme izolate.
Victimele sunt originare din 86 de ţări, cele mai multe fiind din România şi Polonia. O cincime, respectiv un număr de 602 victime, sunt copii, iar mulţi dintre aceştia sunt forţaţi să cerşească, să se prostitueze sau să lucreze ca sclavi în locuinţele unor persoane. Există un număr tot mai mare de victime britanice (una din 14), dintre care multe sunt persoane fără adăpost şi vulnerabile, păcălite să muncească pentru familii nomade, sau trimise în Suedia şi Norvegia, unde pavează drumuri şi alei timp de 14 ore pe zi.
C.A.