6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:31
No menu items!

Marea Britanie a pierdut o jumătate de milion de lucrători străini în 2020. De ce pleacă est-europenii

spot_img

Numărul lucrătorilor străini din Marea Britanie a scăzut cu peste o jumătate de milion în 2020, în contextul impactului economic al pandemiei, potrivit unor date statistice agregate de organizația Economic Statistics Centre of Excellence. În paralel, a crescut numărul celor născuți în Marea Britanie și care s-au întors.

Principala explicație constă în efectele pandemiei de Covid-19 și în impactul socio-economic pe care îl provoacă.

”Lucrătorii migranți, în special cei din Europa, sunt mai activi în industria ospitalității și în alte servicii care implică un contact față în față, deci este mai probabil că aceștia au fost lăsați acasă pe ajutoare sociale sau și-au pierdut locurile de muncă. (…) Regatul Unit a înregistrat rezultate slabe în ceea ce privește politica economică și politica de sănătate (alături de alte state din vestul Europei, precum Spania sau Italia) în primul val al pandemiei. Pentru mulți migranți, în special din centrul, estul și sud-estul Europei, și mai ales pentru cei care au sosit recent sau au familiile rămase acasă, alegerea ar fi fost ori să rămână aici (în Marea Britanie – n.r.), fără loc de muncă, cu mai puțini bani sau fără bani, să plătească sume mari pentru chirie, ori să se întoarcă acasă la familie, unde sunt costurile mai mici și probabil ruiscuri mai mici de a lua Covid. Nu e o alegere grea”, se arată în materialul citat.

În acest fel se explică de ce, în contextul scăderii PIB, șomajul nu a crescut la nivelurile anticipate.

Populaţia Londrei a scăzut cu 700.000 de persoane (lucrători + persoane inactive), în timp ce la scară naţională această cifră ar putea fi de 1.300.000. Aceasta ar fi cea mai mare diminuare a populaţiei britanice după cel de-al Doilea Război Mondial. Tendinţele sunt mai acute în Londra, pentru că un rezident din cinci este născut în străinătate.