Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii se pregătește să testeze racheta nucleară Trident 2, marcând prima dată în șapte ani când are loc o astfel de demonstrație. Racheta Trident 2, care a fost supusă unei reparații majore, urmează să fie lansată de pe submarinul nuclear HMS Vanguard în următoarele zile, scriu jurnaliștii britanici.
Ultima dată când Marea Britanie a încercat un test de rachetă de o asemenea amploare a fost în 2016, care s-a soldat cu un eșec. Viitorul test a stârnit îngrijorări și a intensificat temerile că lumea ar putea fi în pragul unui potențial conflict nuclear global, în contextul amplificării tensiunilor în tot mai multe puncte fierbinți de pe glob – Ucraina, Gaza, Marea Chinei de Sud, Iran și Coreea de Nord.
HMS Vanguard, un „colos” de aproape 250 de metri lungime, în valoare de 4 miliarde de lire sterline, a fost reparat în Plymouth și este gata să treacă prin ultimul obstacol înainte de a reintra în serviciu ca parte a flotei nucleare a Regatului Unit.
Capabil să patruleze nedetectat timp de luni de zile, submarinul poate transporta până la 16 rachete Trident 2 D5, fiecare înarmată cu focoase de peste 20 de ori mai puternice decât cele folosite în cel de-al Doilea Război Mondial.
Unde va avea loc testul nuclear al britanicilor
Testul programat presupune lansarea unei singure rachete neînarmate dintr-o locație situată la 90 km în largul coastei de est a SUA. Se așteaptă ca racheta să parcurgă aproximativ 6.000 km înainte de a se prăbuși în siguranță în mare, între Brazilia și Africa de Vest. Agenția Națională de Informații Geospațiale a SUA a emis un avertisment pentru transportul maritim, subliniind traseul proiectat al rachetei și zonele în care se așteaptă să cadă resturi.
Rachetele Trident au o rază maximă de acțiune de 12.000 km. Marina Regală, invocând puterea focoaselor de care dispune, notează că fiecare submarin cu armament nuclear poate transporta mai multă putere explozivă decât toate bombele lansate pe tot parcursului celui de-al Doilea Război Mondial.
Cu toate acestea, persistă îngrijorări cu privire la fiabilitatea unor astfel de teste, având în vedere accidentul din 2016, când HMS Vengeance, un submarin-frate al lui HMS Vanguard, a suferit o ratare a rachetei Trident în timpul unui test similar.
Recenta vizită a secretarului apărării, Grant Shapps, și a Primului Lord al Mării, amiralul Ben Key, la Washington D.C. pentru discuții cu omologii lor americani, adaugă un alt nivel de complexitate situației. Shapps, într-un avertisment lansat săptămâna trecută, a declarat că Marea Britanie se află într-o epocă de „prerăzboi” și că s-ar putea confrunta cu conflicte cu Rusia, Iran, Coreea de Nord și China în următorii cinci ani, scrie cotidianul britanic „The Sun”.
Elena Cristea