2 C
București
luni, 27 ianuarie 2025 - 6:42
No menu items!

Mare atenţie de unde cumpăraţi cadouri de Crăciun! Recomandările specialiștilor

spot_img

Astăzi se fac ultimele pregătiri pentru sărbătorile de iarnă și, pe ultima sută de metri, mulți români aleg în această perioadă alimentele pentru masa de Crăciun și cadourile pentru cei dragi. Pe piață există însă și produse care pot fi extrem de periculoase pentru sănătate, avertizează specialiștii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

O serie de produse cumpărate pentru Crăciun, de la alimente, până la jucării, produse cosmetice sau îmbrăcăminte pot reprezenta un real pericol pentru sănătate.

Reprezentanţii ANPC îi îndeamnă pe români să fie atenţi de unde cumpără mai ales alimentele pentru Sărbători. Trebuie să verifice aspectul, culoarea, dar şi mirosul produselor. Și, mai ales, să nu cumpăre din locuri care nu sunt autorizate. Produsele din carne trebuie să fie etichetate corespunzător, iar pe ambalaj trebuie menţionat şi termenul de valabilitate.

În pragul sărbătorilor de iarnă, jucăriile sunt la mare căutare. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți, copiii putând fi expuși la pericole mari dacă nu sunt respectate câteva reguli esențiale. Înainte de a cumpăra o jucărie, părinții trebuie să se asigure că aceasta este potrivită vârstei copilului și că nu conține materiale toxice sau care ar putea provoca alergii. Grupa de vârstă este esențială: jucăriile pentru bebeluși nu trebuie să conțină piese mici care ar putea fi înghițite sau inhalate.

De asemenea, eticheta trebuie să fie în limba română și să specifice vârsta recomandată pentru utilizare. Un alt aspect important este ca părinții să verifice cu atenție materialele din care sunt fabricate jucăriile pentru a evita substanțele cu potențial toxic. În cazul în care nu există etichetă sau informațiile sunt neclare, riscul ca jucăria să fie dăunătoare crește considerabil.

În cazul produse cosmetice, specialiștii îi sfătuiesc pe să fie atenţi la o serie de detalii care să certifice faptul că produsele cumpărate sunt de calitatea dorită, nu sunt periculoase pentru sănătate, iar informarea/etichetarea lor respectă prevederile legale în vigoare. Consumatorii trebuie să le achiziţioneze numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea nevoie în cazul unei reclamaţii.

Orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE.

În ceea ce priveşte bijuteriile, care se vând peste tot, de la tarabe până la supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare Crăciunului, contează foarte mult locul de unde aleg să le cumpere. O bijuterie din argint vândută la colţ de stradă şi al cărei preţ este mic nu poate fi din argint, avertizează specialiștii. Unul dintre lucrurile de care trebuie să se țină cont, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizația eliberată de ANPC operatorilor economici care desfășoară operațiuni cu metale prețioase, a cărei copie trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.

În cazul produselor textile pentru cadourile de Crăciun cumpărătorul trebuie să fie atent mai ales atunci când achiziționează îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preț este exagerat de mic în raport cu prețul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute.

Produsele textile trebuie să fie etichetate și marcate cu compoziția fibroasă și cu modul/instrucțiunile de întreținere, instrucțiunile de întreținere trebuie să acopere toate operațiunile sau tratamentele necesare, în ordinea: spălare, clorurare, călcare, curățare chimică și uscare în mașina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu.

În cazul articolelor de încălțăminte, trebuie acordată o atenție deosebită la achiziționarea unor articole de încălțăminte de sport care poartă numele unor mărci consecrate, dar al căror preț este exagerat de mic în raport cu prețul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea sa fie contrafăcute. Cumpărătorul trebuie să știe că încălțămintea trebuie să fie etichetată prin pictograme corespunzătoare celor 3 părți componente ale încălțămintei (fața, căptușeala și acoperiș de branț, talpa exterioară) și materialelor utilizate la producerea articolelor de încălțăminte, și anume: piei cu față naturală, piei cu față corectată, materiale textile si alte materiale. Etichetarea se face pe cel puțin unul dintre articolele de încălțăminte al fiecărei perechi și se realizează prin imprimare, lipire, ștanțare sau atașarea unei etichete.

De asemenea, trebuie solicitat și păstrat bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, consumatorul dorește să reclame calitatea/siguranța unui produs.

                                                                                                              Adina Bucur