Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți că este nevoie să scadă rata de respingere a vizelor și de aceea cât mai mulți români trebuie să își reînnoiască vizele sau să aplice pentru una. Totuși, în urmă cu 3 ani, Ministerul de Externe le-a cerut românilor să nu aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc criteriile, pentru că vor fi respinși și rata de refuz automat va crește.
„Poate această rată de refuz va scădea suficient anul acesta. Nu vom ști însă asta până spre finalul anului, așa că mai avem de muncit în această privință pentru a vedea dacă vom reuși să progresăm. Nu e o decizie politică, ci pur și simplu pe cifre. Așa că, dacă aveți o viză, vă rog să v-o reînnoiți pentru că asta ne va ajuta să ne atingem scopul, iar dacă nu aveți o viză, atunci aplicați pentru una, pentru că dacă nu primim mai multe cereri, atunci ne va fi mult mai dificil să scădem acea rată de refuz”, a spus Kavalec.
Ea a precizat că, și dacă rata de refuz va scădea sub 3%, „va dura câteva luni implementarea acestui program, așa că probabil” România nu va scăpa de vizele de SUA anul acesta. „Poate în 2025 cel mai devreme, da”, a punctat ambasadoarea.
O declarație similară a făcut și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru. El a spus că am putea scăpa cel mai devreme de vizele pentru SUA la finalul anului viitor.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat însă săptămâna trecută, la Antena 3, că este ferm convins că vizele vor dispărea din această toamnă. „Eu sunt ferm convins că în octombrie, cel târziu, nu o să mai avem vize cu Statele Unite. Cu adevărat, trebuie o mobilizare în continuare din partea românilor să meargă să îşi reînnoiască vizele care mai au o perioadă scurtă până expiră”, a spus șeful Executivului.
Condiție pentru ridicarea vizelor: rată de respingere sub 3% România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile.
Până acum, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. România a înregistrat anul trecut o rată de 8,79%, cel mai scăzut nivel din toată istoria relaţiilor cu americanii.
D.Constantin