10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 15:36
No menu items!

Marcel Boloș anunță posibila amânare cu 6 luni a termenului din RO e-TVA (Presă)

spot_img

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat că e posibil să amâne termenele din RO e-TVA cu 6 luni, până în ianuarie 2025, potrivit publicațiilor Economedia și G4Media. Vineri este ultima ședință a executivului în care guvernul poate da ordonanță de urgență.

Decizia va fi luată după consultări cu mediul de afaceri.

Mai multe asociații profesionale ale contabililor, consultanților și organizații de afaceri au reclamat lipsa de transparență a modului în care a fost adoptată noua legislație, dar și pentru că ar introduce o birocrație împovărătoare pentru firme.

Marcel Boloș a spus că viitoarea OUG va prevedea prorogarea termenelor pentru notele de diferență TVA și notele justificative. Mecanismul nu va fi însă suspendat sau amânat.

”Suntem dispuși să mai amânăm cu 6 luni termenul pentru transmiterea datelor. Adaptarea la reformă e mai grea. Nu vorbim de amânarea intrării în vigoare, ci de prorogarea termenelor pentru notele de diferență TVA și notele justificative cu 6 luni, până la 1 ianuarie. E o perioadă în care analizăm diferențele între situația noastră de evidență fiscală și situația pe care o are contribuabilul și ne lămurim de unde apar aceste diferențe”, a declarat Boloș.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, fără consultare publică prealabilă, o Ordonanță de Urgență (OUG 70) pentru introducerea decontului precompletat de TVA de la 1 august 2024.

Firmele vor primi de la ANAF acest decont precompletat cu date și informații conținute în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor. Ele trebuie să verifice datele și informațiile precompletate și să stabilească dacă sunt în concordanță cu operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală. Ulterior, firmele vor fi obligate să transmită acest document în fiecare lună, până la data de 20 a lunii, prin Spațiul Privat Virtual. Scopul acestei măsuri este de combatere a fraudei prin prevenirea situațiilor de completare eronată a decontului.

România are cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană (VAT Gap / proporția de TVA pierdut la buget).

T. S.