3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 22:55
No menu items!

Maraton de testări pentru depistarea Hepatitei C: peste 15.000 de pacienți, în doar șase săptămâni

spot_img

O organizație nonguvernamentală derulează, în premieră în România – în parteneriat cu șapte spitale din București și Ploiești, dar și cu Spitalul Județean Ilfov – o campanie de depistare a Virusului Hepatitic C (VHC) la pacienții care se internează în cele mai mari unități medicale de stat din România.

Campania inițiată de Asociația “Echitate în Sănătate” a început pe 15 ianuarie și se va încheia pe 28 februarie, iar rezultatele vor fi evaluate pozitiv sau negativ, pe grupe de vârstă (18-49 / 50-60 / 60+) și gen. La finalul campaniei, Asociația “Echitate în Sănătate” va face publice rezultatele testării privind incidența VHC în rândul pacienților internați în spitalele care participă la campanie, cu respectarea dreptului pacienților la confidențialitatea datelor medicale.

La teste vor fi supuși pacienții care se vor interna în spitalele partenere în această campanie. Pentru aceste teste, Asociația “Echitate în Sănătate” a distribuit gratuit peste 15.000 de kit-uri pentru depistarea VHC, dar și materiale consumabile necesare testării: seringi, alcool sanitar, comprese sterile. Scopul acestei campanii este depistarea în faze incipiente a infecției cu Virusul Hepatitic C, pe de o parte și, pe de altă parte, prevenirea răspândirii acestui virus.

Depistată din timp, Hepatita C se poate vindeca și pot fi prevenite cazurile grave de boală, precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic, produse de acest virus. Asta, în condițiile în care 70% din persoanele cu Hepatită C nu prezintă niciun fel de simptome.

Specialiștii arată că, deși infecția cu Virus C  este o problemă de sănătate publică în țara noastră – peste 600.000 de persoane fiind infectate cu VHC -, cazurile noi sunt depistate cel mai adesea întâmplător. Două dintre cauze sunt: lipsa de stimulare a medicilor de familie, care ar putea să le recomande pacienților testarea pentru depistarea VHC, și lipsa de educație a celor care, deși fac parte din categorii la risc, nu se testează.

Hepatita C se transmite cel mai adesea prin instrumentarul nesterilizat folosit pentru tatuaje, piercing, tratamente cosmetice, manichiură, pedichiură, tratamente stomatologice. O importantă categorie expusă riscului o reprezintă, de asemenea, consumatorii de droguri injectabile. Potrivit statisticilor peste 50% dintre consumatori sunt purtători ai VHC. Virusul Hepatitic C supraviețuiește în sângele uscat, pe instrumentarul contaminat, până la 3 luni. 

Astăzi, România ocupă primul loc în Europa ca număr total de cazuri de Hepatita C, conform datelor de prevalenţă raportate de OMS. Aproximativ 10 la sută din cele 12 milioane de persoane care se estimează a fi infectate cu Virusul Hepatitic C din întreaga Europă sunt din România. Totodată, ocupăm locul 4 ca rată a mortalităţii cauzată de afecţiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA).

În ultimii doi ani, țara noastră a făcut însă progrese importante în ceea ce privește accesul la tratament, numărul pacienților care au acces la terapie crescând de la 6.000 în anul 2016, la peste 12.000 în 2017, potrivit datelor oferite de prof.univ.dr. Adrian Streinu – Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

“Până la introducerea de către Ministerul Sănătăţii a programelor naţionale de screening este important să se realizeze testarea gratuită a pacienților în vederea depistării precoce a infecţiei. Este nevoie de  campanii de screening pe trei componente: campanii de stradă, în farmacii și spitale. Astăzi, în România, avem acces la scheme de tratament ce vindecă infecţia cu Virus Hepatitic C. Rezultatele pe care le-am avut în anul 2016 cu privire la aceste scheme de tratament sunt deosebite: peste 5.700 de oameni s-au vindecat în proporţie de 99,32%”, spune prof.univ.dr. Adrian Streinu Cercel.

Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării numărului de pacienţi infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou-infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Iată spitalele în care vor fi efectuate testele:

În București:

  • Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”
  • Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon”
  • Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”
  • Spitalul Universitar de Urgență București
  • Institutul Clinic Fundeni

În Ilfov:

  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov

În Prahova:

  • Spitalul Municipal Ploiești