1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:02
No menu items!

Marți se decide asupra noii legi a tutunului. Cine pune presiune pe parlamentari!

spot_img

tigari

Membrii Parlamentului European decid, marțea viitoare, asupra controversatei legi a tutunului, una care a avut parte de un intens lobby în acest an, potrivit EuObserver. Scopul actului normativ este să facă tutunul mai puțin atractiv pentru tineri, prin interzicerea comercializării de țigarete slim, aromate, și prin creșterea avertismentelor legate de sănătate de pe pachetele de țigări.

Votul trebuia să aibă loc, inițial, luna trecută, dar a fost amânat din auza presiunilor făcute de lobby-știi pro-tutun. Un oficial irlandez a declarat, pentru Reuters, că ”se face un lobby fără precedent” și că producătorii de țigarete cunoșteau detaliile exacte ale legii în mai puțin de 24 de ore de la agrearea acestora în spatele ușilor închise.

Gigantul din industria tutunului Phillip Morris International (PMI) ar fi cheltuit 1,5 milioane de euro pe prânzuri și cine, încercând să-i convingă astfel de membrii PE să nu susțină, marți, revizuirea legii privind tutunul.

Suma de 1,5 milioane de euro, dezvaluită pe 3 octombrie de co-liderul Verzilor din PE, Rebecca Harms, ar fi acoperit întâlnirile din ultimul an cu aproximativ o treime din numărul total de membri ai PE. ”Experiența Phillip Morris, aș spune, pentru acest parlament este una foarte sumbră”, a transmis Harms.

Pe de altă parte, PMI a declarat că cele mai multe acuzații legate de lobby-ul masiv sunt false. Într-o declarație de presă, producătorul a estimat costuri între 1 milion de euro și 1,25 milioane de euro, pentru a reprezenta interesele PMI pe lângă instituțiile europene în 2012.

Miniștrii Sănătății din 16 state europene, inclusiv Austria, Franța, Grecia, Irlanda, Olanda, Spania, Suedia și Marea Britanie – i-au încurajat pe membrii PE să convină rapid asupra noii legi a tutunului, în ciuda lobby-ului făcut de producători. Aceștia au avertizat că tot mai mulți copii se apucă de fumat, urcând numărul cetățenilor UE care mor anual din această cauză la 700.000.

Premierul Victor Ponta a declara în luna iulie a acestui an că, din punct de vedere al sănătăţii, susţine directiva UE privind interzicerea ţigărilor mentolate şi slim, dar România a respins proiectul de directivă deoarece s-ar fi ajuns la importuri şi ar fi fost încurajată contrabanda.

La rându-I, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a precizat că directiva a fost în discuţia miniştrilor Sănătăţii la mijlocul lunii iunie, iar cinci ţări care au producători de ţigarete, printre care şi România, s-au opus adoptării directivei pentru că ar fi avut pirederi din punct de vedere al veniturilor bugetare şi al activităţii economice.

Cosmina Croitoru