Mapo Tofu sau Mapo Doufu, este un dish din provincia Sichuan, China, foarte popular și în Japonia. Există și varianta vegetariană a dish-ului, numită Ma la Tofu. Ingredientul de bază este Tofu, întâlnit din ce în ce mai des în bucătăria modernă, un aliment pe bază de soia, bogat în proteine și o sursă considerabilă de vitamina B și fier.
Ingrediente:
- 200gr tofu,
- 250gr carne tocată,
- 3 căței usturoi,
- 1 bucată medie ghimbir,
- 1 lingură ulei susan,
- 1 linguriță pastă ardei,
- 3 linguri sos soia,
- 1 lingură oțet orez,
- 100 ml apă,
- 1 roșie,
- 1 ceapă verde,
- piper Sichuan.
Mod de preparare:
Ghimbirul și usturoiul se curăță și se dau pe răzătoare. Se lasă 30 de minute, să se întrepătrundă aromele și se prăjește cu carnea tocată.
Sosul de soia se amestecă cu pasta de ardei, oțetul de orez și piper.
Roșia se opărește, se decojește și se pasează. Pasta formată se amestecă cu sosul de soia și apa și se toarnă peste carne.
Lăsăm să fiarbă 10 minute și când începe sosul să-și piardă din volum, se adaugă tofu, tăiat cubulețe.
Dacă tofu este prea sărat, se poate scufunda în apă fiartă pentru 3-5 minute și apoi se lasă la scurs pe prosoape de bucătărie.
Se lasă la foc mic pentru 10 minute, astfel tofu va împrumuta aroma sosului. După ce focul s-a stins, se presară ceapa verde tăiată mărunt și se amestecă.
Se servește caldă, simplă sau cu orez.
Nicoleta Popa