Chiar dacă rușii au ajuns să bombardeze la câțiva kilometri de granița României, Ministerul Apărării Naționale susține că atacurile nu reprezintă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.
Ministerul Apărării din România a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că atacurile rusești de la Dunăre, din apropierea graniței româno-ucrainene, au alertat autoritpțile dar nu reprezintă o amenințare directă pentru țara noastră.
„În ceea ce privește atacul cu drone din apropierea granițelor cu România, armata română continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate.
Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate și cu cele din NATO, vor continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”, se arată în comunicatul MApN.
Președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și fostul prim-ministru și șef al Armatei, Nicolae Ciucă, au reacționat, luni, după atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre a Ucrainei, foarte aproape de România, Iohannis subliniind că „această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră”.
Portul ucrainean Reni, bombardat luni dimineață, este esențial pentru transportul mărfurilor pe Dunăre și se află la circa 13 kilometri în linie dreaptă de Galați. În portul Reni erau și câteva nave românești comerciale, care au fost retrase imediat după atacul care a durat mai bine de două ore.
Amalia Capră