3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 17:10
No menu items!

Mandatul lui Ponta la Consiliul European: gazele de șist, Nabucco, ArcelorMittal Galați și cerificatele verzi

spot_img

Mandatul lui Ponta la Consiliul European: gazele de șist, Nabucco, ArcelorMittal Galați și cerificatele verzi

Premierul Victor Ponta a declarat marți, după participarea la reuniunea privind proiectul Nabucco, că principalele obiective din mandatul său la Consiliul European de miercuri vizează domeniul energiei, în principal cea din surse regenerabile, dar și protecția consumatorului vulnerabil. Șeful Executivului a spus că mandatul în detaliu este unui confidențial, pentru a-și putea rezerva o marjă de negociere.

”Primul obiectiv este acela de a integra România și de a alinia politica României în domeniul energiilor regenerabile la media europeană, și aici decizia noastră este de a susține, în continuare, energia verde. Însă păstrând un echilibru cu sustenabilitatea economică”, a declarat Ponta.

Cu alte cuvinte, șeful Executivului a reiterat ideea de a susține costurile pentru industrie și populație în limite acceptabile, făcând trimitere la reducerea sistemului de subvenții pentru energia regenerabilă. Autoritățile doresc limitarea utilizării certificatelor verzi, care încarcă facturile la energie.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, anunța la începutul lunii februarie că investitorii în producția de energie din surse regenerabile vor putea folosi, în perioada 1 iulie – 1 ianuarie 2017, doar jumătate din certificatele verzi atribuite. În acest fel, factura la energie plătită de populație ar trebui să scadă cu 50% pe această componentă.

”Eu vreau să respectăm interesele legitime ale celor care au investit în domeniul regenerabilelor, pe de lată parte, însă, în acest moment, România are de departe cel mai bun sistem de subvenții pentru energia regenerabilă, de vreo șase ori cât acordă alte țări europene și, la un moment dat, trebuie să găsim – la un moment dat, adică repede, nu la un moment dat, ci foarte repede – trebuie să găsim un echilibru”, a spus Ponta.

Premierul a precizat că la reuniunea de miercuri a Consiliului European va discuta despre politicile de protecție a consumatorului vulnerabil, de sprijinire a celor cu venituri mici care suportă greu costurile liberalizării pieței energiei.

”Tot mâine se discută – și aici România, alături de Polonia, de Marea Britanie și de alte țări din zonă – va avea un punct de vedere foarte clar referitor la sursele neconvenționale de energie, și anume capacitatea noastră de a exploata, în viitor, surse de gaze, în primul rând, și de petrol, sigur că da, care să ne asigure independența energetică pe termen mediu și lung”, a adăugat Ponta.

Tot premierul a declarat recent că, deși momentan nu se pune problema exploatării gazelor de șist în România, ci numai a explorării – care nu ridică riscuri pentru mediu – România va trebui să aleagă între a consuma gaze din resursele interne, care sunt mult mai ieftine, sau din importurile rusești, care sunt foarte scumpe.

”România este deja și poate fi, în anii care urmează, un producător important de energie, dar dacă o producem și n-avem cum să o transportăm mai departe, degeaba o producem, și aici e nevoie de investiții”, a spus premierul. Acesta a amintit că proiectul Nabucco este unul dintre cele mai importante în acest sens, la fel și cablul de transport din Marea Neagră spre Turcia.

”Pentru România, e important ca proiectul care se va realiza să fie acest Nabucco Vest, pe traseul Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și merge mai departe în Austria spre toată Europa (…) Deși pare ceva foarte depărtat și foarte abstract, dacă se realizează acest proiect – decizia trebuie luată în următoarele două, maximum trei luni – pe teritoriul României va trece cea mai importantă conductă de gaz de aprovizionare a Europei cu gazul din Azerbaidjan”, a adăugat Ponta.

Șeful Guvernul a precizat că la Consiliul European se vor discuta și măsurile de sprijinire a industriei siderurgice, în contextul ultimelor discuții cu preşedintele ArcelorMittal, Lakshmi Mittal. Acesta a vorbit, în întâlnirea pe care a avut-o recent cu autoritățile române (foto), despre posibilitatea de a se retrage din Europa, inclusiv din România, în condițiile în care prețul actual al energiei crește masiv costurile de producție ale companiei.

”Politicile interne pe care le vom aplica și le aplicăm sunt de sprijinire a uzinei de la Galați, dar e nevoie și de o coordonare pe plan european, pentru că altfel, dacă ni se impune să adoptăm anumite reguli, suntem între ciocan şi nicovală, între interesul de a ne ţine aici fabricile şi infringement-ul de la Bruxelles. De aceea zic că mâine, pentru România, e o întâlnire foarte importantă”, a adăugat premierul.

Cosmina Croitoru