O echipă de cercetători de la Universitatea din New South Wales, Australia a dezvăluit legătura dintre junk food și pierderea memoriei.
Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie nesănătoasă are efecte negative asupra capacităţilor cognitive. Studiul sugerează că obezitatea poate produce modificări rapide la nivelul creierului, relatează dailymail.co.uk.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat în premieră că şoareci de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, timp de o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri. Și asta în doar 6 zile.
Liderul echipei de cercetare, Margaret Morris, afirmă că o dietă defectuoasă a fost asociată cu un declin cognitiv rapid, iar animalele de laborator nu se mai descurcau într-un spațiu bine definit pe care il cunoșteau înainte.
Şoarecii au prezentat o inflamaţie într-o zonă a creierului asociată cu memoria spaţială. “Ştiam că obezitatea provoacă inflamaţii la nivel corporal, dar nu am realizat, până acum, că provoacă schimbări şi la nivel cerebral”, a precizat profesoara Margaret Morris, de la Universitatea New South Wales, coautoare a studiului.
“Surprinzătoare, la acest studiu, este viteza cu care se produc deteriorările la nivel cognitiv. Datele preliminare arată că efectele nu au dispărut după reveniea la o alimentaţie sănătoasă, ceea ce este foarte îngrijorător”, a completat ea.
Acesta nu este singurul studiu care leagă junk food-ul de o activitate deficitară a creierului. Un studiu al Universității din Montreal arată că junk food-ul, în cantități mari, schimbă chimia creierului, ducând la simptome asociate depresiei sau anxietății. Excesul de grăsimi din astfel de alimente, afectează producția de dopamină, ceea ce explică starea de satisfacție pe care o avem când le consumăm, dar și frustrarea care apare când nu le mai consumăm. Prea mult junk-food afectează capacitatea de învățare, acuitatea gândirii și memoria.
C.A.