15.6 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 15:44
No menu items!

Managerul unei rețele de laboratoare medicale: Pacienți cu SARS-CoV-2 erau internați din ianuarie la Suceava

spot_img

Roman Boca, managerul Dorna Medical, rețeaua de laboratoare medicale care a realizat un studiu amplu pe 5000 de subiecți în județul Suceava privind prezența anticorpilor la noul coronavirus pentru a stabili incidența bolii în județ a declarat, pentru jurnaliștii News Bucovina, că SARS-CoV-2 circula în județul Suceava încă din lunile ianuarie-februarie, iar SJU Suceava a făcut internări și în ianuarie și în februarie cu pacienți veniți din Europa, din zone roșii, fără să știe că au venit de acolo.

„Strângând și eu date, informații și discutând cu oameni implicați, cred că în județul Suceava lucrurile au început din luna ianuarie-februarie a anului curent. În momentul în care s-a declanșat (epidemia n.r.) lucrurile erau deja scăpate de sub control. Lumea nu știa la vremea respectivă cam cum se manifestă. Noi știam că este undeva în China, este departe de noi, nu ne interesează, până ajunge la noi nu e nici o problemă. Cred că nu am luat în serios lucrurile care se întâmplau în Italia”, a spus Roman Boca.

El a explicat că Suceava, spre deosebire de alte județe, din numărul populației care există la nivelul județului, de aproape 700.000 de locuitori, foarte mulți lucrează în străinătate.

„În momentul în care s-a declanșat contaminarea cu virusul care provoacă boala Covid-19 în Occident, o bună parte dintre concetățenii noștri care lucrează acolo au venit acasă fără să fie testați la graniță, fără să fie monitorizați în altă parte. Au beneficiat de servicii medicale, au cerut servicii medicale pe diferite secții sau diferite specialități în paletarul larg de servicii medicale al județului Suceava fără ca medicii să se protejeze, fără ca personalul medical în ansamblul lui să se protejeze”, a spus managerul Dorna Medical.

Specialistul afirmă că nu s-au implementat din prima clipă toate măsurile de protecție, circuitele, ș.a.m.d., și „toate adunate și puse cap la cap au avut drept rezultat dezastrul care s-a produs la nivelul județului Suceava, dezastru sanitar care a fost declanșat la vremea respectivă. Spaima de necunoscut este foarte mare. Când nu cunoști ceva nici nu știi cum să acționezi. Și OMS și-a schimbat atitudinea față de tratamente în momentul de față. Probabil că și încărcătura virală este alta acum, dar atunci toată lumea era panicată. S-a murit și au murit foarte mulți și în județul Suceava, dar mai ales în lume și spaima de necunoscut a creat acele comportamente pe care le-au avut oamenii, din punctul meu de vedere bizare și de necontrolat”, a spus Roman Boca.

ARTICOLUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI.