3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:25
No menu items!

Managerul spitalului de Infecțioase din Timișoara: Nu suntem roboți! Pandemia poate dura 5-6 ani, nu putem să ne închidem în casă

spot_img

„Nu suntem roboți, suntem oameni. De 7-8 luni de zile vedem povești dramatice, cu care ne încărcăm”, afirmă doctorul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, într-un interviu pentru Hotnews, în care avertizează asupra limitelor sistemului medical românesc în fața valului de infectări. 

Managerul spitalului COVID din Timișoara crede că, pentru a trece cu bine peste această iarnă și peste pandemie în general, deciziile ar trebui luate la nivel local, de la județ la județ.
  • „Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, soluția fiind să fim responsabili: „Eu am mai spus-o și au mai spus-o și domnul profesor Rafila, și domnul profesor Cercel: Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus. Nu putem să ne închidem în casă 5-6 ani, până trece definitiv, pentru că nu o să treacă. Soluția este să fim responsabili și să fim solidari, adică nu trebuie să ne batem joc unul de munca celuilalt.”
  • „Nu suntem roboți, suntem oameni. Vă dau un exemplu: am avut un caz. Acum câteva zile am avut o pacientă pe care o externam, din Caracal. Noi încercăm să deservim toată zona și am preluat inclusiv cazuri de Terapie Intensivă din București. Iar pacienta mi-a spus: Știți, mama mea și sora mea sunt bolnave în Caracal și aș vrea să le aduc în Timișoara. Am fost nevoit să îi spun că nu pot face acest transfer pentru că nici noi nu mai avem locuri, suntem copleșiți. Iar femeia, plângând, mi-a spus: ‘Domnule doctor, eu plec din spital, eliberez locul, vă rog să îi dați locul meu mamei mele.’ I-am răspuns că nu pot să faca acest lucru, și acolo unde este dânsa este îngrijită corespunzător. A trebuit să îi explic că după plecarea ei, locul ei îl ocupă altcineva într-un minut.”
  • „Am trecut și prin gripă, și prin rujeolă. Aceste epidemii și pandemii tot revin ciclic, odată la 7-8 ani o să tot apară câte o epidemie sau pandemie. Tocmai de aceea, trebuie să avem infrastructura umană și sperăm în continuare la investiții, pentru că noi nu ne putem compara încă nici pe departe cu sistemul medical vestic. Spitalele pe care le avem trebuie să le dotăm corespunzător și să avem spitale care să facă față următoarelor provocări.”
  • „Eu, ca medic, ca manager de spital, nu am nicio vină că ei se încurcă în cifre. Sau nu am nicio vină că un om politic spune să nu purtăm mască. Pe de altă parte, au ajuns să își dea cu părerea la noi în țară toate modistele, inclusiv cei din piață își dau cu părerea dacă să purtăm sau nu mască sau să respectăm alte măsuri”, subliniază Cristian Oancea.
 
Interviul integral poate fi citit pe Hotnews.