La persoanele vaccinate, infectarea cu Omicron se manifestă ca o rino-faringită clasică iar, cel puţin deocamdată, nu se ştie încă ce manifestări va da în cazul celor care nu sunt vaccinaţi.
Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, a explicat News.ro că încep să apară tot mai multe cazuri de infectare cu varianta Omicron şi că în spital va exista o secţie de terapie acută cu 21 de paturi, secţie nou creată care va ajuta enorm gestionarea pacienţilor în valul 5 pandemic, pe lângă cele 9 paturi de ATI COVID care există în prezent în unitatea sanitară. Despre simptomele celor diagnosticaţi cu varianta Omicron medicul spune că, în cazul celor vaccinaţi boala se manifestă ca o rino-faringită clasică şi că, cel puţin deocamdată, nu se ştie încă ce manifestări va da în cazul celor care nu sunt vaccinaţi.
Potrivit lui Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, cei diagnosticaţi cu această variantă pot avea transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta Delta, iar în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta. În formele uşoare de Omicron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.
„Acum, în ianuarie, din păcate, este o creştere şi este o situaţie despre care vorbeam de cel puţin o lună, nu este explozivă în momentul de faţă dar sunt cazuri, practic Omicronul la acest moment face parte din infecţiile cu SARS – CoV- 2 curente, de zi cu zi, şi foarte curând vom ajunge în punctul în care vor fi predominantă această variantă, lucru pe care îl ştiam.
Cei care au fost internaţi cu forme uşoare sunt persoane de peste 60 de ani, care au şi afecţiuni cronice, spraponderale, adică sunt acele persoane pe care le considerăm vulnerabile.
Cel puţin deocamdată nu am avut forme severe, sigur că ele vor urma, chiar dacă va fi un procent mic, vom avea şi pacienţi cu Omicron la terapie intensivă, vor exista şi complicaţii, dar ele cel mai probabil vor în număr mic, conform datelor care există în momentul de faţă”, a explicat Adrian Marinescu.
Până la data de 2 ianuarie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 93%, cea cu Omicron. Astfel, au fost confirmate până acum 7.480 cazuri SARS-CoV-2, din care: 1.722 cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma, 5.632 cazuri cu varianta Delta şi 92 cu Omicron.
Adina Silav