2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:09
No menu items!

Managerii companiilor se așteaptă la creșterea prețurilor în comerț și servicii

spot_img

aglomeratie hipermarket

Managerii companiilor din România se așteaptă la o creștere a prețurilor în comerț și la una ceva mai temperată în servicii, pentru perioada decembie 2013 – februarie 2014, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

”Managerii societăților comerciale estimează că prețurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creșteri pentru următoarea perioadă. Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere moderată”, se arată într-un comunicat al INS.

În ce privește numărul de angajați, acesta este de așteptat să scadă, în diferite grade, în aproape toate sectoarele economiei, cu excepția comerțului. Astfel, în industrie și servicii se estimează o scădere moderată a numărului de salariați și una mai accentuată în construcții. În comerț, este de așteptat o creștere a forței de muncă angajate.

”Potrivit opiniilor exprimate în luna decembrie 2013, de către managerii societăților comerciale, se conturează pentru perioada decembrie 2013 – februarie 2014 o tendință de relativă stabilitate în sectorul de comerț și servicii, scădere moderată în industria prelucrătoare și scădere accentuată în construcții, în raport cu cele trei luni anterioare”, mai arată INS.

România va înregistra, în luna ianuarie a anului viitor, un record pozitiv de inflație anuală, de aproximativ 1%, arătau în toamna acestui an analiștii Băncii Comerciale Române (BCR). Pe anul 2013, creșterea prețurilor va fi în jur de 2%, principalul motiv al temperării inflației fiind anul agricol bun.

În ce privește însă numărul de angajați, BNR arată în cel mai recent buletin lunar că avansul șomajului și numărul sporit de insolvențe arată un context nefavorabil pe piața muncii, iar așteptările pe termen scurt se mențin în aceeași notă. Singurul domeniu care are perspective ușor mai favorabile din acest punct de vedere este, și în opinia băncii centrale, comerțul.

Cosmina Croitoru