Mai mult de jumătate dintre cetăţenii din Marea Britanie s-au declarat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană (UE), în timp ce 85 la sută dintre români sunt pentru menţinerea României în UE, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul ORB International, citat de MEDIAFAX.
Potrivit cercetării – care a vizat 14 state membre ale UE – Marea Britanie este singura ţară în care majoritatea cetăţenilor este în favoarea unei ieşiri din Uniune. La polul opus se află România, unde 85 la sută dintre cetăţeni îşi doresc să rămână în Uniunea Europeană şi doar 15 la sută să părăsească UE.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 14.500 de adulţi din 15 ţări europene, Islanda fiind însă exclusă la chestionarul privind rămânea sau ieşirea din zona euro.
Autorii studiului arată că, dintre cele 14 ţări chestionate, două din trei (respectiv un procent de 64 la sută) ar prefera să română în UE, situaţie care era valabilă şi în urmă cu un an. Însă, lucrurile s-au schimbat semnificativ în unele state.
Astfel, centralizarea răspunsurilor la întrebarea „Dacă mâine s-ar organiza un referendum privind rămânerea sau ieşirea ţării dumneavoastră din UE, aţi vota pentru a rămâne sau pentru a ieşi din Uniunea Europeană?” arată că susţinerea pentru a rămâne în UE este ridicată în ţări precum Bulgaria (80 la sută), Germania (72%), Finlanda (71%) sau Spania (68%), în timp ce procente mai mici se înregistrează în Suedia (53 la sută) sau Franţa (55 la sută).
În cazul în care alegătorii indecişi nu sunt luaţi în considerare (21 la sută în cazul UK), rezultatele sondajului arată că 54% dintre britanici doresc o ieşire a ţării lor din Uniunea Europeană, faţă de 51% cu un an înainte, iar 46% vor să rămână, în scădere de la 49% în anul precedent. Modificări semnificative au avut loc şi în alte ţări, precum Italia, unde 42 la sută dintre cetăţeni vor să iasă din UE, comparativ cu doar 25 la sută în urmă cu un an. Şi în Belgia, procentul celor care vor să iasă a crescut la 33 la sută faţă de 25 la sută cu un an în urmă.
Cercetarea mai arată că aproape jumătate (47 la sută) dintre statele vizate ar prefera moneda locală în favoarea monedei euro, ceea ce reprezintă o creştere de câteva procente față de anul precedent.
„Aceste rezultate arată că Marea Britanie este chiar <<oaia neagră>> a familiei. În ultimele 12 luni, mulţi dintre britanici au simţit că se îndepărtează de Europa decât că se apropie. În plus, s-a înregistrat o creştere a celor care s-au decis să voteze în favoarea ieşirii din UE. Negocierile dintre premierul David Cameron şi partenerii europeni par să fie cruciale privind evitarea Brexit-ului”, a declarat Johnny Heald, director executiv la ORB International.
Un vot referitor la apartenenţa la UE a Marii Britanii ar putea avea loc cel mai devreme, la jumătatea anului 2016 şi cel târziu până la sfârşitul lui 2017.
R.D.