Maimuțele pot învăța să se recunoască, conform unui studiu al cercetătorilor de la Academia Chineză de Științe publicat în revista americană „Current Biology”
Maimuțele nu se recunosc instinctiv în oglindă, însă ele pot învăța acest lucru, conform unui studiu al cercetătorilor de la Academia Chineză de Științe publicat în revista americană „Current Biology”, care pune în lumină că autorecunoașterea la oameni și unele animale ar putea avea baze neuronale.
Mai mult, odată cu dezvoltarea autorecunoașterii în oglindă a maimuțelor, ele par să facă o pasiune din explorarea diferitelor părți ale corpului lor pe care în mod normal nu le văd, au menționat cercetătorii.
În studiile anterioare, oamenii de știință le oferiseră ani la rând maimuțelor oglinzi de diferite dimensiuni și forme, chiar începând de la vârste fragede. Ele reușeau să învețe să folosească oglinzile ca instrumente pentru observarea altor obiecte, însă nu dădeau nici un semn al recunoașterii de sine în oglindă.
De exemplu, atunci când cercetătorii au marcat fețele maimuțelor și le-au oferit oglinzi pentru a se privi, ele nu au atins și nu au examinat pata și, de asemenea, nu au manifestat vreun alt comportament auto-regizat în fața oglinzii într-un mod în care ar face-o chiar și o persoană foarte tânără.
Descoperirile făcute pe maimuțe oferă o speranță pentru persoanele aflate în imposibilitatea de a se autorecunoaște în oglindă din cauza unor tulburări ale creierului, cum ar fi retardul mental, autismul, schizofrenia sau boala Alzheimer, susțin cercetătorii.